Analistul a creionat peisajul în care se afla SVB: ”E greu să prinzi pește într-o mare de idei, mai ales în Sillicon Valley, acolo unde concurența este extrem de activă. Deci banca oricum avea un grad extrem de ridicat de risc și aveau printre investitori foarte mulți oameni din zona asta speculativă care se așteptau la tot felul de randamente foarte, foarte bune. Bineînțeles, a căzut SVB-ul iar ulterior, foarte interesant, în ultimele ore a mai căzut o bancă, de asemenea speculativă, Signature Bank, care era specializată în zona de criptomonede. Dar ei se ocupau cu tranzacțiile astea foarte, foarte speculative din zona de criptomonede și au făcut și foarte, foarte mulți bani în perioada de creștere. Și acum a venit decontul, ca să zic așa, pentru că nici acestă bancă nu avea o balanță foarte sănătoasă din prisma veniturilor, a depozitelor, a situației financiare pe care orice bancă normală la cap ar trebui să o aibă. Motiv pentru care a devenit vulnerabilă în momentul fondurile speculative au început să se retragă masiv din investițiile astea cu grad ridicat de risc”, a explicat economistul.
Adrian Negrescu a apreciat că în acest moment: ”S-a creat un tăvălug pentru că a fost o emoție foarte mare în piețe. Investitorii, și așa extrem de iritați de zona asta, de inflație, de temerile legate de recesiune, pentru că teoria economică ne spune că dintr-o perioadă de inflație majoră, cum s-a aflat și în care se află economia mondială, nu poți ieși, din păcate, decât prin recesiune, adică prin închideri de activitate, restrângeri de activitate și șomaj”.
Expertul a mai adăugat că: ”Iată că nu se întâmplă în momentul de față la toată lumea să aștepți să se întâmple un moment dat. Și mulți au perceput acest acest faliment, ca debutul unei crize. Bineînțeles că acest val de tensiune s-a dus în toate piețele internaționale. Mă uitam la principalele patru bănci din Statele Unite: Citigroup, Wells Fargo și Banc of America alături de JP Morgan Chase, au pierdut undeva la nivel de 52 de miliarde de dolari în numai câteva ore în urma acestui val de retrageri masive”, a arătat Negrescu și a explicat mai departe că valul: ”A ajuns în Europa și l-am simțit și noi în piața europeană după care s-a dus până și în Japonia. Dovadă că piețele sunt extrem de volatile. Sunt foarte temătoare, pentru că tot ce s-a întâmplat în 2022 a fost un iureș total neobișnuit pentru modul în care evoluează piețele financiare. Și acum, orice știre care generează semne de întrebare, poate într-adevăr prăbuși piețele ca pe un castel de cărți de joc”.
Economistul a spus că există și o veste bună: ”Vestea bună e că această bancă nu era una foarte importantă, nu era una foarte puternică în sistemul bancar american, după cum ne spune și Federal Reserve. Azi va veni probabil și cu încă o declarație oficială și îl așteptăm inclusiv pe președintele Biden să iasă cu un mesaj pe chestia asta”.
Negrescu a mai spus că Federal Reserve: ”A anunțat că băncile americane sunt puternic capitalizate. Nu există probleme în sistemul bancar clasic, ca să zic așa, dincolo de băncile de investiții care merg spre zona de risc. Și la fel, bineînțeles, inclusiv în Europa, dar și în România unde nu sunt probleme. Băncile de la noi au făcut niște profituri fantastice anul trecut pe spatele clienților, pe fondul creșterilor de dobândă”.
Economistul a amintit că peste tot, inclusiv în România, ”o sută de mii de euro sunt asigurați de către stat, deci îți recuperezi aceștia bani, chiar dacă ai la bancă o suma mai mare. Băncile românești sunt foarte stabile, din punct de vedere al lichidității stau destul de bine și sunt monitorizate eficient de Banca Națională. Deci nu vă așteptați ca aceasta unda de șoc să fie puternică”.
Economistul a mai spus că se așteaptă ca această criză să mai dureze în jur de o săptămână în care ”vom vedea jocuri speculative în piață. Va fi o furtună într-un pahar cu apă. Vor fi foarte mulți speculanți care vor încerca să tulbure apele, pentru că, știm foarte bine, în vremuri de genul asta se fac cei mai mulți bani”, a afirmat Adrian Negrescu și a explicat că: ”Atunci când îți cad cotațiile 52 de miliarde de dolari, mă refer aici la bănci, cineva la un moment dat cumpără și va face bani, pentru că băncile astea vor reveni pe cotațiile precedente”.
Adrian Negrescu a mai spus că nu este exclus ca să existe ceva tulburări și în Europa, pentru că băncile speculative sunt prezente și aici, așa cum este și cazul Silicon Valley Bank. Expertul nu exclude falimentul unei bănci elvețiene ”care avea niște probleme și că ar urma să fie salvată de către niște investitori din zona arabă. Dar nu cred că vor genera problemele pe care le-am văzut la precedenta criză a creditelor subprime. Cu o prăbușire completă a sistemului. Nu suntem în acel moment și cred că am depășit acel moment și am învățat din experiența precedentei crize financiare”, a mai spus analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.