Trebuie precizat că toate cele trei tipuri de proceduri de insovență, prevăzute în Legea nr. 151/2015, au praguri diferite, dar toate se raportează la salariul minim pe economie, care este acum de 2.080 de lei.
Potrivit legii, cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active este de 15 salarii minime pe economie, pragul minim fiind de 31.200 de lei. Cu alte cuvinte, pentru a solicita intrarea într-o asemenea procedură, persoana în cauză trebuie să aibă datorii de 31.200 lei.
Citește și Veniturile care nu pot fi impozitate. Ce noutăți au apărut în 2019
Acesta e pragul aplicabil în cazul celor două proceduri principale: cea pe bază de plan de rambursare de datorii, care este stabilit cu asentimentul datornicilor și aprobat de majoritatea creditorilor, și cea prin lichidare de active, variantă aplicată în cazul unor situații financiare foarte proaste sau când, fără vina lor, nu a fost respectat planul.
În procedura simplificată de insolvență nu se poate intra decât dacă datoriile sunt de cel puțin zece salarii minime, adică de cel puțin 20.800 de lei. Procedura aceasta e pentru datornicii pensionari sau cei care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.