Ce se va întâmpla după eliminarea plafoanelor la energie. Ce trebuie să știe românii, la ce trebuie să se aștepte, a fost invitatul emisiunii moderate de jurnalistul Mihai Ciobanu.
Comportament clasic al românilor
”Este un element foarte important. Deocamdată, toată lumea stă liniștită. Pe undeva este și o caracteristică a noastră, a românilor. În general până nu ni se întâmplă ceva, nu credem că se poate întâmpla ceva. Iar această situație a plafonării și post-plafonării prețurilor la gaz și energie electrică nu iese din tiparul comportamentul clasic al românilor. Problema este că, dacă nu ne pregătim de pe acum, chiar de mâine, dacă nu chiar de astăzi, aș putea să spun, s-ar putea să ne trezim în niște situații deloc confortabile în special pentru consumatori.
Ne întoarcem de unde am plecat în 2022
De ce?”, a întrebat retoric președintele AEI. Și a răspuns: ”Pentru că legislația privind plafonarea și compensarea, așa cum a fost ea realizată în anul 2022, prevedea suspendarea prețurilor din contract. Iar pe perioada acestei suspendări, aplicarea unor plafoane - 0,31 la gaze, 0,68 la energie electrică pentru populație. Când aceste prevederi vor expira, adică în martie 2025, actuala legislație nu va mai fi valabilă și va trebui să ne întoarcem la prețurile din contract. Prețuri care sunt însă foarte mari. Trebuie să spunem că, în momentul de față, atât pe gaze, cât și pe energie, prețurile sunt duble în contract.
Ceea ce înseamnă că dacă acceptăm varianta de a nu face nimic și de a aștepta 1 aprilie anul viitor, există o probabilitate foarte mare ca factura din aprilie 2025 să vină la un preț dublu, în conformitate cu actualele prețuri din contract”, a insistat expertul în energie.
Oamenii aceștia fac bani
De foarte multe ori, a contnuat Dumitru Chisăliță, ”mi se pune întrebarea: dacă prețul pe piață este mai mic de 0,31 de ce furnizorii nu vin cu oferte mai mici decât acest preț. Unul dintre motive ar fi că acești oameni sunt niște comercianți, iar scopul lor este să facă bani. Dacă statul a venit și a spus că 0,31 este prețul la care ar trebui să se vândă gaze naturale, nici un comerciant din lume nu o să vină să vândă sub acel preț pe care l-a stabilit statul ca fiind prețul corect.
De vină nu sunt furnizorii
Ca atare, ceea ce se întâmplă nu este o vină a furnizorilor, sunt societăți comerciale care asta fac, adică bani, și este o problemă legată de model, legată de sistem, legată de aplicabilitate. Dar toate aceste lucruri nu pot fi schimbate peste noapte, pentru că în spatele unor facturi există contracte: contracte de achiziție, contracte de rezervare de capacitate de transport, contracte de înmagazinare, contracte de importa și așa mai departe. Aceste contracte au anumite clauze, au o anumită durabilitate și, ca atare, în momentul în care vrei să schimbi ceva, trebuie să ții seama de această dinamică existentă în baza acestor contracte.
Prețuri exorbitante
Dacă noi nu venim de pe acum să îndreptăm lucrurile care au fost deranjate în urmă cu doi ani de zile, ne va mai trebuie cel puțin încă un an, adică 2026, ca să ajungem într-o zonă cât de cât corectă. Doar că marele dezavantaj ar fi că, în acea perioadă, ar trebui să plătim niște prețuri exorbitante”, a avertizat președintele AEI.
Mai pe scurt, vom plăti românii mai mult de la 1 aprilie 2025?
”După cum arată acum lucrurile, ținând seama de prețurile din contracte, ținând seama de faptul că furnizorii nu au nici un interes să ofere alte prețuri, ținând seama de legislația pe care o avem astăzi și care își atinge, practic, termenul pe 31 martie 2025, răspunsul este că vom avea prețuri duble atât la gaz, cât și la energie electrică”, a spus Dumitru Chisăliță.
Toate celelalte explicații le găsiți aici:
.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.