Publicitate
Deși tarifele la energie și gaze naturale au crescut în ultimul an cu 25%, respectiv 20%, foarte mulți români au preferat să rămână cu vechile contracte la gaze sau la curent, fie din comoditate, fie din necunoaștere a procesului de schimbare a furnizorului, proces care, în fond, este extrem de simplu.
În această vară, ca să simplifice și mai mult procesul de schimbare a furnizorului, ANRE a eliminat și obligativitatea prezentării actului de spațiu (document care dovedește că ești proprietarul sau ai drept de folosință asupra spațiului).
Astfel, pentru a trece la alt furnizor de gaze sau electricitate, consumatorii trebuie să trimită noului furnizor doar două acte:
- Actul de identitate – copia cărții de identitate sau a buletinului;
- Factura la gaz/curent – o copie după cea mai recentă factură la energie/gaze, din care furnizorul va extrage informatiile de care are nevoie (adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, codul unic de identificare a punctului de măsurare).
Cea mai sigură cale de a obține tariful cel mai bun este să intri pe comparatorul de prețuri al ANRE pentru gaze sau curent.
Pentru a nu fi afectat de fluctuațiile de preț, este recomandabil să optați pentru un abonament pe cel puțin 12 luni, cu preț fix al gazelor sau al energiei.
Potrivit comparatorului ANRE, cele mai mici tarife la gaze naturale sunt oferite de următorii furnizori: ENERGY GAS PROVIDER SRL (184.13 lei/MWh + abonament 0 lei/lună); Enel Energie SA (181.13 lei/MWh + abonament 13,5 lei/lună); Electric Planners (190.13 lei/MWh + abonament 0 lei/lună).
Citește și: Prețurile la gaze naturale bat toate RECORDURILE în Europa
În ce privește energia electrică, cele mai avantajoase oferte se găsesc la următorii furnizoli de electricitate: HIDROELECTRICA (0.62 lei/kwh); Enel Energie Muntenia (0.72 lei/kwh); EnergyRCS &RDS SA (0.72 lei/kwh).
Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat că scumpirile de pe piaţa angro ar trebui să îi stimuleze pe români să se mute pe piaţa concurenţială unde preţul este mult mai mic.
"Dacă aştepţi... şi nu te muţi în piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic", a opinat ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.