"Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării, cu 2,5 oameni pe gospodărie, respectiv între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă această lege (Legea consumatorului vulnerabil n.r.) va intra în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare oricum vor fi ajutaţi. Pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari", a precizat Raluca Turcan, la Digi 24.
Ea a subliniat că este un moment dificil, "în care plătim o factură cumulată". "Nu plătim doar creşterea preţurilor ci plătim indiferenţe acumulate în timp", a transmis Turcan.
Ministrul Muncii a explicat ce măsuri vor fi luate pentru a aplica legea consumatorului vulnerabil de la 1 ianuarie 2022 şi cum se va derula sprijinul pentru persoanele afectate de majorările facturilor la energie şi gaze naturale.
"Vom depune un amendament prin care Legea consumatorului vulnerabil, care trebuia să intre în vigoare la începutul sezonului rece 2022, să fie devansată şi să se aplice de la 1 ianuarie 2022 şi în acelaşi timp va avea două componente. Una de subvenţie la factură, în funcţie de consumul de energie pe care şi-l asumă consumatorul. Această subvenţie se face diferit în funcţie de preţurile de referinţă pentru diferitele tipuri de energie: energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid şi în acelaşi timp va exista un supliment care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie", a adăugat Raluca Turcan.
Citește și Raluca Turcan: N-am LAMPA lui Aladdin în care să privesc
Potrivit sursei citate, pentru un pensionar cu o pensie minimă, dacă pentru sezonul rece sprijinul la factura de energie era în prezent de aproximativ 100 de lei, pe noua lege a consumatorului vulnerabil sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, "prin cele două formă de sprijin: subvenţie şi supliment".
Întrebată ce se va întâmpla dacă legea nu trece la timp, Turcan a răspuns: "Se va găsi o nouă formula în Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru partea de compensare". "Sunt două tipuri de acţiune, legea consumatorului vulnerabil care va acţiona pe termen lung, indiferent de ceea ce se va întâmpla de acum încolo şi avem sprijin pentru acest sezon rece (...) şi unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece", a punctat oficialul de la Muncă.
Cererile pentru acest timp de ajutor vor fi depune la primării, însă aceste instituţii nu vor da banii pe loc. "Subvenţia se decontează în preţul facturii şi se aplică invers proporţional în funcţie de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 pe membru de familie şi de la 1.042 la 1.450 de lei pentru o persoană singură, deci creşte şi sprijinul financiar şi plaja de oameni care pot accesa acest sprijin suport din partea statului", a transmis Raluca Turcan.
Nu în ultimul rând, ministrul Muncii îi sfătuieşte pe oamenii care se trezesc cu facturi exagerate să urmărească cu maximă atenţie dezbaterea publica să îşi ia informaţiile corecte şi în momentul în care vor fi puse la dispoziţie aceste instrumente de sprijin să le acceseze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.