Factura la energie. AFEER: Furnizorul este obligat să recalculeze și să rectifice

Delia Gheață |
Data publicării:
Care sunt explicațiile oferite
Care sunt explicațiile oferite

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, a explicat care sunt obligațiile furnizorului și cum au apărut aceste probleme.

Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor, a afirmat, joi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă.

"De vreo doi ani încoace am avut fel de fel de crize, de creşteri mari de preţuri, crize de lichidităţi, criză energetică - şi cum ne-a impactat pe noi. În primul rând, trebuie să menţionez poziţia ingrată în care au fost puşi furnizorii şi traderii de energie. Furnizorul a fost învinovăţit pentru lucruri care sunt în afara controlului său. Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor", a menţionat Laurenţiu Urluescu, la conferinţa "Criza şi tranziţia energetică: provocări curente pe piaţa de energie", organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestuia, consumatorii nu înţelegeau rectificările de facturi, motiv pentru care lansau acuzaţii la adresa furnizorilor.

"Am avut mari dificultăţi în centrele de relaţii cu clienţii din cauza consumatorilor care nu înţelegeau rectificările de facturi şi aici a fost un workflow destul de mare. Au fost foarte multe acuzaţii lansate, de la vestitul: 'furnizorii sunt hoţi' până la fel de fel de anunţuri privind sancţionarea acestora", a mai spus preşedintele AFEER.

În opinia sa, un alt impact este lipsa reală a consultării publice sau a studiilor de impact înainte de modificarea reglementărilor.

"Astfel, au apărut în reglementări, prevederi neclare şi uneori neaplicabile, ale căror interpretări sunt lăsate la latitudinea fiecărui participant la piaţă. Asta pentru noi este neplăcut, deoarece există un risc crescut să interpretăm eronat anumite reglementări şi, mai încolo, să fim sancţionaţi pentru aceasta. Iarăşi trebuie să menţionez că unele modificări au fost emise în ultimul moment, fără a avea în vedere o perioadă de implementare a respectivelor modificări. Asta, de cele mai multe ori, ne-a dus la imposibilitatea de a implementa schimbările în termenul din lege. Iarăşi, trebuie să menţionez că un impact asupra furnizorilor îl reprezintă taxarea excesivă. Taxa pe tranzacţionare este 98% din marja brută", a adăugat Laurenţiu Urluescu.

Citește și ANRE propune majorarea tarifelor de distribuție a energiei. Dumitru Chisăliță explică de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389680.01RON
1 ETH = 8663.22RON
1 LTC = 382.89RON
1 XRP = 9.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel