Astfel, potrivit spuselor sale, peste 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult decât fără repartitoare, concluzie desprinsă din analiza „situațiilor din mai multe blocuri, pe aceleași facturi, pe aceleași criterii”.
Este greșit aplicat în România
Întrebat cum s-a ajuns la această aberație, practic, Radu Opaina a declarat că oamenii „au fost mințiți de la început, au fost păcăliți. Ei plătesc mai mult pentru că acest sistem de repartitoare este aplicat în România total greșit – și atunci când închidem caloriferele, producem și afectăm ceilalți vecini, care consumă cât de cât civilizat să își îngrijesc familia. În momentul respectiv, analizând situațiile din mai multe blocuri, pe aceleași facturi, pe aceleași criterii, a rezultat că peste 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult decât fără repartitoare”, a subliniat invitatul emsiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac.
Se duce în factura celorlalți
„Sunt o parte din cei cu repartitoare, 10%, 15%, 20%, care își închid caloriferele, adică ei practic nu vor să plătească căldură, dar au căldură – asta e altă discuție. În momentul în care își închid caloriferele, toată căldura care intră în bloc și care nu trece și pe la ei prin calorifere se duce în factura celorlalți, care își deschid caloriferele și se încălzesc ca să poată supraviețui legal și cinstit. În momentul în care au închis caloriferele 15%, 10% dintre cei din bloc, ceilalți sunt grav afectați”, a explicat Radu Opaina.
Repartitorul nu face așa ceva
În opinia lui, montarea repartitoarelor este „opțională”, „nu este obligativitate la capitolul repartitoare”. „Legea aia este foarte neclară, foarte ambiguă, foarte greu de înțeles și foarte interpretativă. Legea are ca principiu contorizarea individuală. Repartitorul nu este contorizare individuală”, a adăugat Radu Opaina.
Ce înseamnă „contorizare individuală”? ”Înseamnă aparat de măsură metrologic, care înregistrează consumul care trece prin calorifer. Repartitorul nu face asta. Repartitorul interpretează orice căldură pe care o simte în jurul lui, în niște cifre abstracte, cu efectele despre care vă vorbeam”, a spus Radu Opaina.
Citește și Repartitoare de căldură. La ce trebuie să ne așteptăm în 2024
Citește și Ajutor de la stat de sute de lei pentru acești români
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.