Printre alte modificări care vizează drepturile angajaților din UE, Directiva europeană nr. 1.158/2019 prevede că lucrătorii care au copii cu vârsta de până la opt ani să beneficieze de un program de lucru flexibil, astfel încăt să acorde cât mai mult timp celor mici.
Directiva stabilește doar limita minimă de vârstă a copiilor, respectiv opt ani, dar fiecare stat membru al Uniunii Europene poate decide un prag de vârstă mai ridicata. Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligați să răspundă la solicitările de schimbare a programului de lucru într-un termen rezonabil, iar orice refuz sau amânare a unei decizii vor trebui motivate.
Dacă programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitată, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de muncă inițial și, de asemenea, atunci când se schimbă circumstanțele, angajatul va putea solicita revenirea la programul inițial de lucru și înainte de încheierea perioadei convenite.
Citește și Ajutor financiar de la angajator. Este o noutate pentru salariați
După cum este prevăzut în directiva europeană, statele UE pot condiționa dreptul de a solicita un program flexibil de lucru de o anumită vechime în muncă, dar nu mai mare de șase luni. Pe lângă programul flexibil de lucru pentru cei ce au copii mici, directiva europeană mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de îngrijitor și modificarea duratei concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.