În decursul a numai trei ședințe de tranzacționare, acțiunile Meta au scăzut cu 30% și au cedat 33% începând din 1 ianuarie. Adică o capitalizare de piață de aproximativ 300 de miliarde de dolari care s-a dus pe apa sâmbetei. Să fie acesta începutul sfârșitului pentru imperiul fondat de Mark Zuckerberg? În principiu, nu, dar pierderea de către Facebook a sute de mii de utilizatori arată că situația reclamă decizii ferme.
După ce săptămâna trecută investitorii au fost neplăcut surprinși de rezultatele financiare dezamăgitoare ale grupului și de previziunile destul de tulburi ale analiștilor, jucătorii de pe piețele financiare sunt îngrijorați și neîncrezători în evoluția, dar mai ales în capacitatea de dezvoltare a rețelei sociale într-un mediu din ce în ce mai competitiv. Temeri amplificate acum de riscul ca Facebook și Instagram să se retragă din Europa.
Temându-se că nu va mai putea stoca datele utilizatorilor europeni în Statele Unite, Meta a estimat, în ultimul său raport depus la autoritățile bursiere (SEC), că, "probabil", nu va mai putea să ofere produsele și serviciile sale cheie, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa.
Gigantul rețelelor de socializare pune sub semnul întrebării legile stricte de protecție a datelor din Europa, care sunt mult mai puțin flexibile decât cele din SUA și care ar putea împiedica schimbul de date ale utilizatorilor europeni cu SUA.
Lovitură din interior
O ultimă lovitură de teatru în dosarul Meta: Peter Thiel, co-fondatorul PayPal și unul dintre primii investitori în Facebook, va părăsi consiliul de administrație al grupului, în care activează din 2005. Meta a declarat că Thiel nu va candida pentru realegerea în funcția de director la adunarea generală anuală a grupului din 2022.
Citește și JO de la Beijing. Ce i-au obligat chinezii să facă pe sportivii străini
Citește și Nu mai faceți capturi de ecran pe Facebook Messenger!
Peter Thiel (care și-a vândut cea mai mare parte a acțiunilor Meta în 2017) este, de asemenea, cofondator și președinte al grupului de gestionare a marilor date, Palantir Technologies, ale cărui contracte cu serviciile secrete și armata americană fac obiectul unor dezbateri. Thiel a creat controverse în ultimii ani și prin susținerea campaniei prezidențiale a lui Donald Trump în 2016.
Potrivit New York Times, plecarea lui Peter Thiel de la Meta ar fi legată de un proiect politic de "influențare" a alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, programate în noiembrie în Statele Unite. Thiel intenționează să susțină candidați apropiați de Donald Trump, potrivit NYT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.