Este vorba de aplicații precum jocuri și editoare foto care au păcălit utilizatorii să furnizeze a informații confidențiale.
Meta Platforms Inc. a anunțat că va notifica aproximativ 1 milion de utilizatori Facebook că este posibil ca datele de identificare ale conturilor lor să fi fost compromise din cauza unor probleme de securitate cu aplicațiile descărcate din magazinele de software ale Apple Inc. și Alphabet Inc.
Compania a anunțat vineri că a identificat în acest an peste 400 de aplicații Android și iOS malițioase care vizează utilizatorii de internet cu scopul de a le fura informațiile de autentificare. Meta a precizat că a informat atât Apple, cât și Google cu privire la această problemă, pentru a facilita eliminarea aplicațiilor.
Aplicațiile funcționau deghizându-se în editori de fotografii, jocuri mobile sau dispozitive de urmărire a stării de sănătate, a precizat Facebook.
Apple a declarat că 45 dintre cele 400 de aplicații problematice se aflau în App Store și au fost eliminate. Google a eliminat toate aplicațiile malițioase în cauză, a declarat un purtător de cuvânt.
"Infractorii cibernetici știu cât de populare sunt aceste tipuri de aplicații și vor folosi teme similare pentru a-i păcăli pe oameni și pentru a le fura conturile și informațiile", a declarat David Agranovich, director al departamentului Global Threat Disruption din cadrul Meta. "Dacă o aplicație promite ceva prea frumos pentru a fi adevărat, cum ar fi funcții inedite pentru o altă platformă sau un alt site de socializare, există șanse ca aceasta să aibă motive ascunse."
O înșelătorie tipică s-ar desfășura, de exemplu, atunci când un utilizator a încărcat o fotografie editată dintr-o aplicație malițioasă pe contul său de Facebook. Ar apărea o solicitare de autentificare falsă, care ar păcăli utilizatorul să furnizeze numele de utilizator și parola.
Meta a declarat că va împărtăși sfaturi cu potențialele victime despre cum pot evita să fie "re-compromise", învățând cum să identifice mai bine aplicațiile problematice care fură acreditări, fie că este vorba de Facebook sau de alte conturi. Activitatea malițioasă a avut loc în afara sistemelor Meta, a spus Agranovich, adăugând că nu toate cele 1 milion de persoane au avut neapărat parolele compromise.
Citește și:
Facebook, scurgere de date. Cum verifici dacă telefonul tău a ajuns pe mâna hackerilor
După colosala gafă a Facebook în urma căreia datele a 533 millioane de utilizatori au fost furate de hackeri, mulți internauți dacă datele lor se numără printre cele care au ajuns în mâinile răufăcătorilor.
Site-ul de securitate online ”Have I been pwned” a lansat o nouă funcție pentru a permite utilizatorilor să afle rapid dacă numărul lor de telefon se numără printre cele căzute victimă hackerilor care au spart serverele Facebook, notează Business Insider.
Site-ul de mult timp le-a permis oamenilor să caute dacă e-mailurile sau parolele lor au fost expuse în incidente similate anterioare. Dar încălcarea de pe Facebook a determinat-o pe Troy Hunt, analistul de securitate care conduce site-ul, să permită oamenilor să caute și numerele de telefon, deoarece setul de date scurs conținea mult mai multe numere de telefon decât adrese de e-mail.
Hunt a spus într-o postare pe blog că a văzut un număr ”fără precedent” de oameni care folosesc site-ul de când scurgerea de informații de la Facebook a devenit publică. Troy Hunt a spus că noua actualizare se va aplica numai numerelor de telefon difuzate în încălcarea Facebook și nu din scurgerilor anterioare.
Pentru a căuta un număr de telefon, utilizatorii vor trebui să folosească formatul internațional - adică cel care are codurile de țară și de zonă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.