Întrebat de către gazda emisiunii, jurnalistul Bogdan Chirieac, despre recenta vizită de lucru a sa, Ștefan-Radu Oprea a vorbit despre importanța investițiilor menite să sporească exporturile de produse cu valoare adăugată. Acesta este exemplul fabricii de chipsuri și alte snacksuri de la marginea Bucureștiului.
”Am fost la inaugurarea unei investiții făcute de către PepsiCo la Popești - Leordeni, o fabrică nouă, o investiție de peste 100 milioane de dolari, deci o investiție care va dura în România, unde se produc chipsurile, floricelele de porumb și alte produse pe care le distribuie ei. O mențiune foarte importantă, produsul de bază, cartoful, este făcut în România. Au, de peste 25 ani, contracte de colaborare cu fermieri din Covasna, Harghita, mai nou Bacău. De acolo iau produsul pe care îl prelucrează apoi și exportă în 17 țări, toată zona de est și de sud a Europei.
Fabrica are centrul logistic aici la Popești-Leordeni, au posibilitate de creștere a cifrei de afaceri, să vândă și mai multe chipsuri, ceea ce o să însemne și mai mulți fermieri implicați în acest proces. Eu cred că este exact modelul despre care vorbeam împreună de atâtea ori, cum facem să dăm valoare adăugată legumelor și fructelor în România. Acesta este un model cu o investiție substanțială din partea unei companii străine.”
Ministrul Economiei a subliniat faptul că, parte a unei astfel de formule de succes este tehnologizarea proceselor de producție.
”Este o fabrică complet robotizată. Când venim cu investiții automatizate este evident că investiția aceea va dura. Dacă sunt investiții în producții intens manufacturieră, există posibilitatea ca la un moment dat, pe măsură ce ne dorim să avem o convergență cu Uniunea Europeană, să crească salariul minim și mediu în România, să putem să fim, într-adevăr, integrați la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, lucru pe care ni l-am dorit atunci când am intrat în UE și uitați că se întâmplă. Când vii cu o astfel de investiție de viitor, folosești și inteligența artificială în anumite procese pe care le au, evident că 30 sau 40 ani de acum înainte această afacere rămâne în România, se dezvoltă, crește și aduce bani la bugetul de stat, a mai spus ministrul Economiei.
Întrebat de Bogdan Chirieac despre condițiile de export din țara noastră, oricum slabe din cauza infrastructurii deficitare și îngreunate acum de ultimele lucrări rutiere în desfășurare, oficialul a recunoscut faptul că a luat legătura cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cu care a vorbit în special despre situația podului Giurgiu-Ruse. ”El a zis că nu avem cu cine vorbi pentru că bulgarii nu au un guvern, atunci am înțeles cât de importantă este stabilitatea”, a conchis Ștefan-Radu Oprea.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.