Publicitate
Acum, imperiul imobiliar al fondatorului grupului China Evergrande Group se află în pragul nerespectării obligațiilor de plată, iar averea sa personală a ajuns direct în vizorul guvernului chinez.
În timp ce Evergrande se străduiește să își îndeplinească obligațiile față de creditori, furnizori și proprietari, autoritățile de la Beijing îl îndeamnă pe Hui să atenueze criza cu propria sa avere. Directiva a venit după ce Evergrande a ratat termenul inițial de pr 23 septembrie pentru plata dobânzii la una dintre obligațiunile sale în dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.
Acest lucru atrage din nou atenția asupra unei întrebări la care este greu de răspuns: Câți bani are Hui? Suma - deși este probabil să fie o fracțiune minusculă din datoriile de peste 300 de miliarde de dolari ale Evergrande - poate ajuta la determinarea gravității unei crize care a zguduit piața de credit din China și a subminat încrederea într-un sector imobiliar care reprezintă aproximativ un sfert din producția economică a națiunii.
Indicele Bloomberg Billionaires estimează averea lui Hui la 7,6 miliarde de dolari, în scădere de la 42 de miliarde de dolari cât a fost în maximumul său din 2017. Deși valoarea participației sale la Evergrande a scăzut cu peste 80% în acest an, Hui a primit peste 7 miliarde de dolari în dividende de când compania a început să se tranzacționeze în 2009, cele mai multe dintre cei 82 de magnați chinezi urmăriți de Bloomberg.
Întrebarea cu privire la locul în care s-a scurs averea personală a lui Hui ar putea fi acum un factor care să determine dacă compania sa are capacitatea de a continua să plătească datoriile pe termen scurt. El nu ar fi primul magnat chinez din domeniul imobiliar care să ofere firmei sale finanțarea atât de necesară: Acțiunile Guangzhou R&F Properties Co. au crescut luna trecută după ce acționarii principali au promis o finanțare de 1 miliard de dolari.
Fondatorul Evergrande, obligat să-și pună averea la bătaie
În timp ce Evergrande a plătit săptămâna trecută un cupon de 83,5 milioane de dolari deținătorilor de obligațiuni internaționale înainte de expirarea unei perioade de grație, compania are probleme în a obține fonduri prin intermediul vânzărilor de active, al instituțiilor financiare sau al prietenilor bogați. La începutul acestei luni, un dosar arăta că Hui a angajat 500 de milioane de acțiuni Evergrande - aproape 5% din participația sa - la o entitate care nu este o bancă sau o firmă financiară. Ulterior, unul dintre asociații săi a pus în gaj o casă din Hong Kong ca garanție pentru un împrumut, presa locală estimând suma la 38,6 milioane de dolari.
Hui a acumulat multe dintre bunurile sale prin intermediul companiilor Evergrande sau al unor societăți fantomă offshore, o tactică obișnuită a celor bogați la nivel mondial pentru a proteja legal activele de creditori, de autoritățile fiscale și de controlul public. El a fost unul dintre magnații asiatici care au apărut în Panama Papers în 2016.
Hui și soția sa controlează 77% din Evergrande, cea mai mare parte prin intermediul unei entități din Insulele Virgine Britanice, Xin Xin (BVI) Ltd., potrivit unui document depus luna aceasta la bursa din Hong Kong. În 2014, el a cumpărat o vilă de 30 de milioane de dolari în Sydney, folosind un șir de companii fantomă în cascadă, una dintre acestea fiind denumită Golden Fast Foods Pty. Ulterior, Australia l-a obligat să vândă proprietatea, deoarece afacerea a încălcat normele privind investițiile străine.
Oficiali din cadrul Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă și al Administrației de Stat pentru Schimburi Străine au declarat marți, în cadrul unei întâlniri la Beijing, că dezvoltatorii trebuie să facă plățile la timp dacă este posibil, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, sporind și mai mult presiunea asupra companiilor.
Riscul Evergrande. China jură că stă la pândă
Fondatorul Evergrande este magnatul care face obiectul celui mai recent control din partea Beijingului în rândul miliardarilor, în timp ce președintele Xi Jinping încearcă să orienteze țara către obiectivul "prosperității comune". Accentul pus pe extravaganțele miliardarilor construiește argumentul pentru o prezență mai mare a partidului în corporațiile din China, a declarat Alex Payette, director executiv al consultantului Cercius Group din Montreal.
Hui, care s-a născut în provincia Henan din centrul Chinei în 1958 și și-a pierdut mama când era copil, a ieșit din sărăcie prin educație. El a absolvit Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan în 1982, când economia națiunii începea să se deschidă, și a fondat Evergrande în 1996, după o perioadă petrecută la o companie siderurgică.
Și-a transformat firma într-unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China prin emiterea de datorii, extinzându-se mai recent în domeniul managementului imobiliar și al vehiculelor electrice. Hui are, de asemenea, operațiuni care variază de la echipe de fotbal și volei la apă minerală, divertisment online, gestionarea averii și asigurări.
Pe măsură ce influența sa a crescut, Hui s-a asigurat că profesioniștii săi în afaceri se aliniază cu cei ai Partidului Comunist Chinez. El este membru al Comitetului politic consultativ, care ajută la consilierea guvernului în materie de politici, și a declarat că firma sa a creat milioane de locuri de muncă și a plătit miliarde de yuani în taxe. Forbes l-a clasificat drept cel mai mare filantrop din China și a fost numit unul dintre cei 100 de antreprenori remarcabili ai națiunii în 2018.
Evergrande se confruntă cu noi DIFICULTĂȚI. Operațiune EȘUATĂ
Desmond Shum, autorul cărții Red Roulette (Ruleta roșie), care descrie zilele de glorie ale magnaților chinezi din anii '90, a declarat că odată a mers cu Hui la cumpărături pentru un superyacht în largul coastei din sud a Franței. Hui și-a imaginat un "palat plutitor pentru a servi vin și cină oficialilor în largul coastei chineze, departe de ochii indiscreți ai polițiștilor anticorupție și ai paparazzilor chinezi", a scris Shum.
Hui a cumpărat, de asemenea, două inele de 1 milion de dolari dintr-un capriciu, potrivit lui Shum, care a adăugat că cheltuirea banilor pe obiecte de mare valoare a fost modul său de a atrage atenția celor de la putere. În 2012, el și-a câștigat porecla de "fratele curea" după ce a fost fotografiat purtând o curea Hermes pentru a participa la o reuniune a unui organism consultativ guvernamental din Beijing.
Deși vremurile s-au schimbat, Hui a scris într-o scrisoare adresată angajaților luna trecută că rămâne încrezător în viitor.
"Cred că Evergrande poate ieși din cele mai întunecate momente prin efortul conducerii și al angajaților noștri", a scris el. "Ne vom păstra spiritul împotriva tuturor greutăților, încercând să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne îndeplini responsabilitățile sociale."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.