Cazul este unul rar și nu a fost relatat de presa main-stream, dar reprezintă un lucru extraordinar de încurajator.
În Singapore s-a născut un bebeluș cu anticorpi la SARS-CoV-2. Mama copilului contractase boala chiar în primul trimestru de sarcină, cea mai delicată perioadă din timpul unei sarcini, notează Science&Vie.
Bebelului s-a născut pe 7 noiembrie la Spitalul Național Universitar (NUH) din Singapore. El și mama sa, Céline Ng-Chan, 31 de ani, se descurcă bine.
Anticorpi anti-COVID transmiși de mamă
Când s-a îmbolnăvit, femeia era însărcinată în zece săptămâni; se știe că riscul transmiterii virusului de la mamă la făt este foarte mic. Într-adevăr, micul Aldrin nu era bolnav când a venit pe lume. Dimpotrivă, o analiză serologică a relevat prezența anticorpilor împotriva COVID-19. Prin urmare, mama ar fi transmis acești anticorpi fiului său în timpul sarcinii.
Nu este prima dată când un copil se naște cu apărare imună împotriva COVID-19. Același lucru s-a întâmplat și în cazul unui alt cuplu tot din Singapore. Cei doi au contractat boala cu o lună înaintea nașterii bebelușului. La naștere micuțul avea și el anticorpii, acesta fiind și primul caz înregistrat.
Covid-19. Sechele de coșmar la copii. Cele mai afectate organe
Cu toate acestea, acești nou-născuți nu sunt protejați într-un mod durabil: date fiind puținele cazuri raportate până acum, rămâne incertitudinea cu privire la durata reală a acestei imunități.
Sarcina și COVID-19: care sunt riscurile pentru copil
Până în prezent, cunoștințele științifice legate de transmiterea SARS-CoV-2 de la mamă la copil sunt extrem de puține. Conform liniilor directoare publicate de Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie în octombrie, dovezile actuale sugerează că transmiterea COVID-19 de la o femeie la copilul ei este rară. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al NUH din Singapore a spus că toți bebelușii născuți de femei recuperate din COVID-19 sunt atent examinați și monitorizați de medici.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății spune că nu s-a stabilit încă dacă o femeie însărcinată care are COVID-19 poate transmite sau nu virusul la făt în timpul sarcinii sau la copil în timpul nașterii. OMS precizează, totuși, că prezența virusului nu a fost găsită niciodată în lichidul amniotic sau în laptele matern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.