Ucraina a exportat aproape 23,6 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 33,5 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.
Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum aproximativ 8,6 milioane de tone de grâu, 13,3 milioane de tone de porumb şi 1,7 milioane de tone de orz.
După o blocadă de aproape şase luni, provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă în 2022 la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.
Vezi şi: Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom
Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a afirmat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit Reuters.
După discuţiile cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, şeful executivului ucrainean a spus că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancţiunilor decise de UE.
Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.
Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.
''Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei'', a scris Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
''Ne aşteptăm ca al 10-lea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei'', a explicat el.
Deşi UE a înăsprit gradual sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancţiuni în mod direct asupra Rosatom.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.