Exploziile par a fi printre cele mai semnificative în regiunea capitalei ucrainene de când trupele rusești s-au retras din zonă la începutul acestei luni, în vederea pregătirii pentru luptele din sud și est.
Ucraina a declarat că a lovit crucișătorul Moskva cu o rachetă anti-navă Neptun. Nava din epoca sovietică s-a scufundat joi, în timp ce era remorcată în port, în urma unui incendiu și a unor explozii, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Peste 500 de membri ai echipajului au fost evacuați, a precizat ministerul, fără să recunoască un atac.
Pierderea navei are loc în timp ce marina rusă continuă bombardamentul orașelor ucrainene de la Marea Neagră, la aproape 50 de zile după de la declanșarea invaziei din Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus un omagiu tuturor "celor care au oprit progresul convoaielor nesfârșite de echipament militar rusesc ... Cei care au arătat că navele rusești pot merge ... până la fund".
Nu există până la această oră relatări despre pagube în urma exploziilor raportate la Kiev, Herson în sud, Harkov sau Ivano-Frankivsk în vest.
Forțele armate ucrainene au declarat că atacurile rusești asupra orașelor Popasna și Rubizhne, ambele la nord de orașul portuar Mariupol, au fost respinse și că au fost distruse mai multe tancuri și alte vehicule blindate, însă aceste infiormații nu au putu fi încă verificate, scrie Reuters.
Citește și: Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, S-A SCUFUNDAT
Scufundarea navei Moskva
Oricare ar fi cauza pierderii navei Moskva, aceasta reprezintă un eșec pentru Rusia și un impuls major pentru apărătorii Ucrainei.
Marina Rusiei a tras rachete de croazieră în Ucraina, iar activitățile sale din Marea Neagră sunt cruciale pentru a sprijini operațiunile terestre din sud și est, unde se luptă pentru a prelua controlul total al Mariupolului.
Statele Unite au declarat că nu au suficiente informații pentru a determina dacă Moskva a fost lovit de o rachetă.
"Dar cu siguranță, modul în care s-a desfășurat acest lucru, este o lovitură puternică pentru Rusia", a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Rusia a lansat ceea ce numește "operațiunea militară specială" de invadare a Ucrainei pe 24 februarie, în parte pentru a descuraja Kievul și alte țări din fostul bloc estic să adere la NATO.
Dar, într-un nou eșec pentru Moscova, Finlanda, care împarte o graniță lungă cu Rusia, și Suedia, țară vecină, iau acum în considerare posibilitatea de a se alătura alianței militare conduse de SUA.
Moscova a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda aderă, Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o enclavă rusă din inima Europei.
Directorul CIA, William Burns, a declarat că amenințarea Rusiei de a folosi potențial arme nucleare în Ucraina nu poate fi tratată cu ușurință, dar agenția nu a văzut prea multe dovezi care să întărească această îngrijorare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.