Viteza mutațiilor ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care a evoluat varianta și se adaugă la enigma legată de cât de transmisibilă ar putea fi tulpina.
Moyo, director al Laboratorului de Referință HIV Harvard din Botswana și cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat vineri, în cadrul unei ședințe informative, că virusurile nu acumulează mutații într-o singură etapă. Având în vedere lipsa la nivel global a unei secvențieri adecvate a coronavirusului, este foarte greu să ne dăm seama cât de repede s-a dezvoltat varianta omicron.
"Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații pentru omicron, într-un interval scurt de timp", a spus el. "Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp."
Una dintre teorii este că această tulpină s-a dezvoltat la o persoană cu imunitate compromisă care a găzduit virusul mult mai mult timp decât în mod normal. Totuși, Moyo a avertizat că nu există dovezi în acest sens. O altă ipoteză analizată este dacă ar fi putut fi transferat de la oameni într-o gazdă animală, s-a adaptat relativ repede la acea gazdă și apoi s-a mutat înapoi la oameni.
Dr. Sikhulile Moyo
Când Moyo a secvențiat prima dată proba, prelevată pe 11 noiembrie de la diplomați străini care au călătorit împreună în Botswana, varianta cu care semăna cel mai mult era B.1.1.263. Această variantă este cunoscută sub numele de linia U.A.E. și a fost detectată pentru prima dată la începutul lunii aprilie 2020.
Citește și:
Omicron. Expert OMS: Lucrurile se vor complica şi mai mult
Ar putea Omicron să provoace forme ușoare de boală? Experții explică
Sfârșitul PANDEMIEI. Cercetătorii britanici FAC PRAF ipoteza lui Bill Gates
Când s-a uitat mai atent la B.1.1.1.263, a văzut că acea tulpină avea mai puține mutații și a exclus că ceea ce vedea era același lucru. După ce a cerut mai multe informații de la departamentul de sănătate din Botswana cu privire la persoanele de la care fuseseră prelevate probele pozitive, Moyo și echipa sa și-au depus descoperirile într-o bază de date internațională la 23 noiembrie. Câteva ore mai târziu, un alt grup din Africa de Sud a raportat descoperiri similare, urmat de un alt grup din Hong Kong care a depus un genom parțial.
Având în vedere numărul mare de modificări ale omicron, Moyo a crezut inițial că acesta va fi un virus slab, a spus el. În schimb, acesta părea să fie capabil să se reproducă rapid și să eludeze părți ale sistemului imunitar, provocând un risc mai mare de reinfectare.
Evoluție fulminantă a pandemiei
În Africa de Sud, cazurile zilnice confirmate de Covid-19 aproape că s-au cvadruplat începând de marți, pe măsură ce varianta s-a răspândit în întreaga țară, arătând cât de contagioasă poate fi noua tulpină.
"Sperăm că, pe măsură ce vin datele, cercetătorii se întorc la congelatoarele lor și scot eșantioanele vechi", a spus el. Unii oameni de știință au făcut exact acest lucru și au descoperit că linia omicron circula deja încă din octombrie.
Una dintre marile întrebări la care oamenii de știință încearcă să răspundă este cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei omicron. Acest lucru ar putea fi determinat în câteva săptămâni, în parte, datorită răspunsului rapid al lui Moyo și al echipei sale și a transparenței cu care au împărtășit lumii ceea ce au descoperit.
"M-am bucurat de contribuția pe care am adus-o în ceea ce privește această descoperire și de modul în care aceasta ar fi putut evita un număr de decese", a spus el. "Dar când ne uităm la știri, suntem, de asemenea, triști să vedem numărul de țări care își închid granițele, suspendă zborurile iar mulți oameni scriu pe Twitter că: Nu cred că așa ar trebui recompensați cercetătorii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.