Orașul Cezareea, Keysaria de astăzi, a fost construită pe locul unui port antic. Construit sub privirea atentă a lui Irod cel Mare, (a fost rege al Iudeei și subordonat Romei, fiind cunoscut pentru amplele sale proiecte din Ierusalim și din alte părți ale lumii antice) orașul antic a jucat rol de capitală provincială a Iudeii Romane.
Între secolele I și VI, portul a înflorit ca un centru timpuriu al creștinismului, dar a fost distrus în timpul raidurilor musulmane din anul 640. Astăzi găzduiește numeroase ruine din epoca romană, inclusiv un amfiteatr bine conservat și Parcul Național Cezareea.
Pentru prima dată, arheologii marini au descoperit un piedestal de statuie romană în acest loc în urmă cu 8 ani. Probabil, artefactul găsit a marcat, odinioară, intrarea în portul din apropierea farului Turnul Otoman. Acum au revenit pentru continuarea cercetărilor. Și pentru că veni vorba, respectivul far poate fi văzut și astăzi lângă portul de agrement Akko.
Citește și Miliardari zgârciți. Cred că unele produse nici nu trebuie cumpărate
În timpul lucrărilor din adâncul mării, arheologii au descoperit inclusiv epava unei nave comerciale romane din secolul al IV-lea, ale cărui resturi fuseseră răspândire de curenții subacvatici. Printre artefactele găsite se număra o ancoră bine conservată și o încărcătură prețioasă cu o greutate de o tonă și jumătate.
Ca parte a încărcăturii, oamenii de știință au găsit fragmente de sticlă brută, figurine din bronz și foarte multe monede de aur și argint. Nava a plecat cel mai probabil din portul Golfului Napoli din Italia într-o călătorie în estul Mediteranei. A trebuit să acosteze în Cezareea pentru a descărca marfa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.