Cu alte cuvinte, există acum mai mulți agenți patogeni COVID-19 creați artificial pentru șoarecii de laborator, dintre care unul ar putea, proabil, să-i infecteze pe oameni și că faciliteze apariția Omicron.
Acest lucru ar putea explica numărul mare de mutații din această variantă a virusului. Mai mult, numeroase dintre aceste mutații se regăsesc atât în Omicron, cât și în SARS-CoV-2 creat artificial pentru a infecta șoarecii. În același timp, aceleași mutații ar fi putut să apară în paralel în virusul care a "sărit" la șoarecii sălbatici.
Cercetătorii au demonstrat că este puțin probabil ca Omicron să fi acumulat atâtea mutații doar ciculând la nivelul populației umane. În opinia oamenilor de știință, Omicron a "sarit" mai întâi la șoarece, revenind, ulterior, la om, dobândind, astfel, atâtea modificări.
Pe de altă parte, cercetătorii chinezi au subliniat faptul că Omicronul a dobândit 27 de mutații în 18 luni, ceea ce înseamnă aproximativ o mutație și jumătate pe lună. Acest lucru este de 3,3 ori mai rapid decât media celorlalte variante, au subliniat cercetătorii.
Citește și Moderna anunță un vaccin special împotriva OMICRON
Citește și Unde se înmulțește OMICRON. Descoperire de ultimă oră
În alte ordine de idei, oamenii de știință chinezi au atras atenția asupra a două mutații pe care doar Omicron le are și care sunt absente în alte tulpini.
Concluzia lor fiind că respectivele modificări nu aveau ce să caute în Omicron dacă ar fi fost vorba despre o evoluție naturală. Altfel spus, apariția lor a fost ”ajutată” sau stimulată din afară, prin intervenții de laborator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.