Achiziționate de Guvernul de la Londra la începutul anilor 1980, rachetele Trident continuă să reprezinte un element cheie al capacităților nucleare ale Regatului Unit. Armele au fost plasate pe patru submarine din clasa Vanguard. Focoasele au o rază de acțiune de până la 12.000 km, ceea ce, teoretic, oferă Oficiului Britanic de Război capacitatea de a lovi Rusia și China.
„Armele nucleare ale Marii Britanii pot distruge China și Rusia <...> Marea Britanie are 215 arme nucleare, dintre care 120 sunt în alertă”, afirmă experții militari, citați de publicația Express.co.uk, ce amintește, printre altele, că fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov, a încercat să negocieze un tratat care să oblige Marea Britanie să renunțe la factorul de descurajare nucleară. S-a opus însă președintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, astfel că Londra a păstrat această rachetele.
Citește și SCANDAL! Laptopul lui Pelosi a ajuns la Vladimir Putin? FBI vrea să afle
În 2016, Camera Comunelor a votat în favoarea modernizării sistemului Trident al Marii Britanii. Costul acestei operațiuni este estimat la 30 miliarde de lire sterline. În același timp, criticii programului nuclear susțin că acești bani ar trebui cheltuiți pentru sănătate, educație și securitate socială.
Specialiștii britanici dezvoltă în prezent un nou focos nuclear pentru submarinele lor. Se bazează pe modelul american W93 și va înlocui Trident Holbrook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.