Da, afirmă doctorul în științe militare Konstantin Sivkov, cam într-o săptămână, poate ceva mai mult, în Marea Neagră și pe teritoriul Ucrainei ar putea izbucni un conflict armat, în care se vor implica Statele Unite și Federația Rusă. Sivkov a precizat: problemele de migrație de la granița belarusă-polonă se pot transforma într-un război la scară largă.
„Nu cred că va fi Polonia. Cred că Polonia are alte preocupări, face manevre care să distragă atenția de la ceva important. De aceea, direcția principală va fi Ucraina. Acolo se concentrează cea mai mare grupare a trupelor ruse, în timp ce partea poloneză încearcă să devieze o parte din forțele pe care Moscova le-ar putea folosi pentru o intervenție în Ucraina, pentru a reduce din puterea grupării ruse și pentru a preveni o înfrângere rapidă a forțele armate ucrainene”, a explicat Sivkov.
În ceea ce privește scenariul unui eventual conflict, Sivkov consideră că, „mai întâi, va fi o provocare, apoi vor începe ostilitățile. Într-o primă fază, Statele Unite vor sta pe margine, urmărind cum evoluează lucrurile. Va urma însă o acțiune navala a Ucrainei, în Marea Azov, ceea ce va declanșa cu siguranță o luptă, cu victime de ambele părți. Distrgurea navelor ucrainene va fi un pretext pentru o intervenție a forțelor americane. Americanii pot interveni atât pe apă, cât și în aer. Partea rusă nu va rămâne nepăsătoare, desigur. Este un scenariu cu valabilitate îndelungată, pentru că, dacă nu se va întâmpla acum, s-ar putea întâmpla mai devreme sau mai târziu”, a explicat expertul militar.
Citește și Predicțiile unui expert. Cum va arăta Europa în următorii ani
Între timp, Statele Unite și aliații lor europeni discută despre posibile contramăsuri în cazul în care Rusia ar lua măsuri militare împotriva Ucrainei. Potrivit Bloomberg, printre măsurile ce pot fi luate sunt avute în vedere instituirea de sancțiuni împotriva Moscovei și acordare de asistență Kievului în domeniul militar.
Potrivit agenției, înalți oficiali americani au ridicat problema elaborării unui nou pachet de măsuri în cazul unor măsuri agresive din partea Rusiei. O discuție în acest sens a avut loc, recent, cu partenerii europeni. În orice caz, administrația Joe Biden dezvoltă deja diverse opțiuni pentru contracararea Moscovei și dorește să facă schimb de date pentru un „răspuns coordonat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.