Expertul BNR spune că orice iniţiativă de modificare a legii de funcţionare a Băncii Naţionale are nevoie de un aviz al Băncii Centrale Europene (BCE).
"Poziţia BNR este că BNR nu poate susţine propunerea legislativă în discuţie în forma adoptată în Senat şi nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Şerban Nicolae. Potrivit legislaţiei europene, orice iniţiativă de modificare a legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Băncii Centrale Europene înaintea adoptării propunerii legislative de către Parlament, astfel încât avizul acestei instituţii europene să poată să fie luat în considerare. Potrivit BCE, atribuţia băncilor centrale privind deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implică luarea unor decizii privind deţinerea, păstrarea, dispunerea, negocierea şi administrarea zilnică, precum şi administrarea pe termen lung a rezervelor internaţionale. BCE subliniază că băncile centrale naţionale de bucură de independenţă în ceea ce priveşte toate acţiunile legate de deţinerea şi administrarea rezervelor internaţionale", a declarat reprezentantul BNR.
România are o rezervă de aur care face parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării.
Comisia de finanțe-bănci din Camera Deputaților a dat aviz favorabil propunerii de repatriere a aurului în proporție de 91,5%.
Citește și:Repatrierea rezervei de aur a României. Senatorii decid azi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.