Este concluzia la care a ajuns expertul militar al revistei americane The National Interest, Caleb Larson. Potrivit explicațiilor sale, capitala Federației Ruse dispune de un plan de îmbunătățire a apărării antirachetă, în cadrul căruia se creează sistemul A-235.
Noul sistem de apărare antirachetă ar trebui să elimine neajunsurile scuturilor anterioare și să asigure protecția orașelor rusești în fața celor mai noi arme hipersonice.
În 1972, după cum amintește Larson, Uniunea Sovietică și Statele Unite au semnat un acord privind limitarea sistemelor de apărare antirachetă, potrivit căruia numărul acestor sisteme în fiecare dintre puteri a fost redus la două.
Unul destinat asigurării unei protecții sporite împotriva rachetelor balistice intercontinentale, celălalt pentru apărarea unui oraș strategic. La acel moment, conducerea sovietică a decis ca acesta să fie Moscova.
Citește și DRONE-SPION ale SUA, la granițele Rusiei. S-au comportat CIUDAT
Inițial, Moscova a fost protejată de sistemul A-35, capabil să doboare rachetele nucleare inamice în atmosferă, astfel încât orașul să fie pus la adăpost de un eventual impact nuclear.
La mijlocul anilor 1990, sistemul devenise deja depășit de timp, astfel încât Rusia a demarat un proces de modernizare, mizând pe lansatoare mobile care au înlocuit silozurile de rachete subterane.
În plus, ca parte a modernizării sistemului, este planificată schimbarea încărcăturii nucleare a antirachetelor cu explozivi convenționali, ceea ce va face sistemul actualizat de apărare antirachetă mai sigur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.