Lucrarea a fost prezentată la a 5-a ediție a Congresului European Academy of Neurology, de o echipă de cercetători de la Rigshospitalet, Copenhagen University Hospital, de la University of Copenhagen (Danemarca), de la Center for Stroke Research (Berlin) și de la Norwegian University of Technology, din localitatea Trondheim.
Pentru evaluarea acestor trăini s-a folosit scara Greyson, unde sunt descrise 16 senzații ale morții: sentimentul unei bucurii fără margini, cel al părăsirii trupului, al deplasării printr-un tunel, al prezenței unor forțe sau ființe supranaturale, etc. Intensitatea fiecărei dintre aceste senzații se notează pe o scară de la 0 la 2 puncte, care se adună. La studiu au participat 1034 de voluntari din 35 de țări. Din acest total, 106 au cumulat peste 7 puncte, ceea ce înseamnă sinceritatea experiențelor trăite.
Citește și Somnul care aduce sănătate. Câte ore trebuie să dormi
Astfel, 87% dintre persoanele participante la studiu au relatat că s-au confruntat cu percepție distorsionată a timpului, 65% au simțit că gândesc mai repede, 63% au vorbit despre o ascuțire a simțurilor. Alți 53% dintre voluntari au arătat că au avut senzația că părăsesc propriul trup fizic. În plus, 73% au declarat că aceste experiențe au fost deosebit de neplăcute, față de 27% care au avut o părere contrară.
Autorii lucrării au menționat că astfel de experiențe ale morții sunt specifice atât oamenilor care au trecut foarte aproape de un pericol major, dar și persoanelor care au suferit un accident de mașină sau au fost la un pas de înec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.