Mulți viruși s-au contopit complet în plante, bacterii și animale. genomul lor a devenit parte integrantă în cel al gazdei lor. La om sau șoareci, de exemplu, aceste „retrovirusuri” ar reprezenta 8-10% din genomul total. Ele fac parte din identitatea sa și chiar îndeplinesc funcții esențiale, scrie Science & Vie.
Un exemplu emblematic este gena Env virală care este integrată la mamifere, este sursa proteinelor numite sincitine, care participă la formarea placentei și joacă un rol cheie în implantarea fătului și al schimburilor cu mama. ”Prin urmare, este o proteină virală care permite mamiferelor să-și poarte fetușii”, subliniază Morgan Gaia, cercetător privind co-evoluția virus-celule la Genoscopul din Evry. Alți viruși sunt implicați în fecundare sau funcționarea sistemului nervos.
Părintele vaccinului rusesc, declarație ȘOC! NU va fi DISTRUS
Și asta nu este tot
”Ființele vii găzduiesc o colecție de viruși nepatogeni și necunoscuți, care le oferă cu siguranță un bun serviciu, la fel ca bacteriile din microbiom”, explică virusologul Philippe Roingeard (Inserm, Spitalul Universitar din Tours).
De exemplu, oamenii adăpostesc viruși numiți bacteriofagi, care infectează uneori microbi dăunători și astfel ne ajută să evităm infecția.
Prin urmare, virușii participă la echilibrul florei și imunității noastre ... chiar dacă, deocamdată, beneficiile lor rămân în mare parte necunoscute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.