Consumul de petrol în China - motorul piețelor mondiale în ultimele două decenii - s-a contractat timp de șase luni consecutive până în septembrie și va crește în acest an la doar 10% din rata înregistrată în 2023, a declarat joi AIE într-un raport lunar. Potrivit agenției, surplusul global va fi și mai mare dacă OPEC+ va decide să continue planurile de relansare a producției oprite atunci când se va reuni luna viitoare, notează Bloomberg.
Este posibil ca cererea de petrol a Chinei să fi atins nivelul maxim, a declarat joi, într-un interviu acordat Bloomberg TV, Toril Bosoni, șeful departamentului Industrie și piețe petroliere din cadrul AIE.
„Nu este vorba doar de economie și de schimbare, de încetinirea sectorului construcțiilor”, a spus Bosoni. „Este tranziția la vehiculele electrice, la trenurile de mare viteză și la gaz în transporturile rutiere care subminează creșterea cererii chineze de petrol”.
Pe fondul acestei slăbiciuni extinse a cererii chineze, prețurile țițeiului au scăzut cu 11% de la începutul lunii octombrie, în ciuda ostilităților continue dintre Israel și Iran, în timp ce comercianții se concentrează pe producția în creștere din America, a declarat IEA, cu sediul la Paris. Declinul prefigurează o „piață bine aprovizionată în 2025”, a adăugat aceasta. Contractele futures pe Brent s-au tranzacționat joi la aproape 72 de dolari pe baril.
Consumul mondial de petrol va crește cu 920.000 de barili pe zi în acest an - mai puțin de jumătate din rata înregistrată în 2023 - pentru a ajunge la o medie de 102,8 milioane pe zi. Anul viitor, cererea va crește cu 990.000 de barili pe zi.
„Ritmul de creștere sub 1 milion de barili pe zi pentru ambii ani reflectă condițiile economice globale sub nivelul minim, eliberarea post-pandemică a cererii reprimate fiind acum completă”, potrivit raportului. „De asemenea, implementarea rapidă a tehnologiilor energetice curate înlocuiește din ce în ce mai mult petrolul în transporturi și în generarea de energie”.
Agenția, care consiliază marile economii, a prezis la începutul acestui an că cererea mondială va înceta să crească în acest deceniu, pe fondul renunțării la combustibilii fosili în favoarea vehiculelor electrice și a energiei regenerabile.
În timp ce creșterea cererii se răcește, rezervele de la producători precum SUA, Brazilia, Canada și Guyana vor crește în acest an și anul viitor cu 1,5 milioane de barili pe zi, conform previziunilor agenției. Prin urmare, oferta mondială va depăși cererea anul viitor cu mai mult de 1 milion de barili pe zi, chiar dacă cartelul OPEC+, format din 23 de țări, renunță la planurile de restabilire a producției.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au încercat să repornească producția oprită din 2022, dar au fost forțați să amâne de două ori această măsură, deoarece piața rămâne foarte fragilă. În prezent, aceasta intenționează să înceapă o serie de creșteri lunare modeste, cu o creștere de 180 000 de barili pe zi în ianuarie, și se va reuni la 1 decembrie pentru a revizui decizia.
Secretariatul OPEC a recunoscut cu întârziere încetinirea cererii, reducându-și previziunile pentru acest an cu 18% în timpul a patru retrogradări lunare consecutive.
Cu toate acestea, proiecția sa de creștere de 1,8 milioane de barili pe zi rămâne aproximativ dublă față de rata observată de AIE și superioară majorității celorlalți observatori ai pieței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.