Finanțiștii japonezi s-au apucat acum să recalculeze veniturile salariale ale angajaților din ultimii ani. Se pare că greșeala aparține celor de la Ministerul Muncii care din 2004 încoace au folosit o metodă incorectă de calcul a salariilor în vederea stabilirii cuantumului ajutoarelor de șomaj, lăsân la o parte datele provenite de la 1400 de companii din Tokyo.
Chiar dacă revizuirea statisticilor nu va duce la schimbarea ritmului creșterii economice, situația este jenantă pentru premierul Shinzo Abe, al cărui guvern a adoptat politici de stimulare a creșteriilor salariale pentru a combate riscul deflației. Datele inexacte fac greu de estimat acum impactul acestor politici și ridică semne de întrebare asupra altor indici economici, oficialii guvernamentali fiind acum incapabili să prevadă care ar putea fi impactul măsurilor pe care intenționau să le adopte.
Citește și:
Reguli pentru investitori: testul de politețe al japonezilor!
”Evitarea deflației este cel mai mare obiectiv economic al lui Abe, dar dacă nu poți avea încredere în date nu poți lua decizii corecte. Cu numai un an urmă, guvernul a schimbat metoda de sondare pentru a îmbunătăți datele despre salarii și acum spun că le-au subestimat. Mai știm ce se întâmplă cu adevărat?”, a declarat Hiroshi Miyazaki, senior economist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Ministrul de Finanțe Taro Aso a anunțat că este foarte probabilă revizuirea în întregime a draftului de buget pentru a include sumele necesare evitării situației în care statul să nu mai poată plăti ajutoarele de șomaj. Proiectul de buget trebuie trimis la sfârșitul acestei luni la Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.