Prevederile acestui proiect au fost supuse dezbaterilor publice, privind condițiile efectuării evaluării psihologice și condițiile obținerii certificatului de autorizare, dar ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de Ministrul Transporturilor și publicat în Monitorul Oficial, scrie Antena1.
Așadar, evaluarea psihologică pentru permisul auto sau pentru prelungirea lui se va putea face doar de către psihologii cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor. Aceștia din urmă, vor avea nevoie de o autorizare de la Ministerul Transporturilor pentru care se percep niște taxe.
„Evaluarea psihologică (...) se efectuează obligatoriu înaintea înscrierii la școala de șoferi în vederea obținerii permisului de conducere sau pentru obținerea de noi categorii”, scrie în proiect, fiind precizat că evaluarea se va finaliza cu unul dintre următoarele documente: aviz psihologic apt, aviz psihologic inapt, aviz psihologic apt cu restricții sau aviz psihologic cu recomandare.
Numai avizul psihologic apt va putea fi folosit de români pentru a se înscrie la școala de șoferi, în timp ce avizul psihologic apt cu restricții nu va permite acest lucru. Avizele psihologice vor fi valabile numai șase luni de la data înregistrării acestora în registrul de evidență a actelor profesionale ale psihologului cu drept de liberă practică. Taxa care se percepe pentru autorizația de la MT va fi de 1.200 de lei, iar avizarea anuală va costa 700 de lei. Pentru trei ani de valabilitate, psihologii vor avea de plătit la stat 3.300 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.