În iunie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a cunoscut o scădere la 6,4%, în comparație cu 7,1% în luna mai. Datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și România sunt țările membre ale UE cu cel mai ridicat indice al prețurilor de consum.
În ceea ce privește țările cu cele mai mari rate ale inflației în iunie, se evidențiază Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) și România (9,3%). În schimb, Luxemburg (1%), Belgia și Spania (ambele cu 1,6%) au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației în rândul statelor membre UE.
Comparând cu luna mai, rata anuală a inflației a scăzut în 25 de țări membre, inclusiv în România, unde a trecut de la 9,6% la 9,3%. În Croația, rata inflației a rămas stabilă, în timp ce în Germania a crescut.
Care e situaţia în zona Euro
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai. Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.