Publicitate
Blocul comunitar a evitat la limită recesiunea prognozată într-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor, după o scădere de 0,1% a produsului intern brut în trimestrul al treilea, informează CNBC.
PIB-ul ajustat sezonier al zonei euro a rămas stabil față de trimestrul precedent și a crescut cu 0,1% față de anul precedent. Într-o estimare preliminară, zona euro a fost văzută înregistrând o creștere de 0,5% pe tot parcursul anului 2023.
Cea mai mare economie a acesteia, Germania, a înregistrat o contracție de 0,3% în ultimul trimestru al anului, potrivit cifrelor publicate tot marți. Țara a evitat la limită o recesiune tehnică datorită unei revizuiri în creștere a datelor pentru trimestrul al treilea, când economia a stagnat.
Economia franceză a rămas stabilă în trimestrul al patrulea, în timp ce Spania a depășit previziunile, înregistrând o creștere de 0,6%.
Între timp, indicatorul de încredere al Comisiei Europene pentru zona euro a arătat un declin al încrederii consumatorilor, deși perspectivele întreprinderilor din sectorul serviciilor și din sectorul industrial au fost ușor mai bune.
Economia zonei euro se află într-o "fază de slăbiciune prelungită", care este determinată economia Germaniei, în timp ce economiile din sudul Europei conduc în ceea ce privește creșterea, a declarat într-o notă Bert Colijn, economist senior la ING.
"Germania se luptă cu o cerere globală slabă de bunuri, iar industria grea suferă din cauza creșterii prețurilor la energie", a spus acesta.
Divergența zonei euro față de SUA este în creștere, a adăugat el, justificată parțial prin scăderea mai mare a salariilor ajustate la inflație, prețurile energiei care afectează industria și nivelurile mai scăzute de sprijin fiscal.
Euro a continuat să înregistreze pierderi limitate în raport cu dolarul american după noile date de marți, înregistrând, de asemenea, câștiguri strânse în raport cu lira sterlină. Economia americană a eliminat așteptările pentru finalul anului, înregistrând o expansiune de 3,3% în trimestrul al patrulea. Cifrele din Marea Britanie vor fi publicate la mijlocul lunii februarie.
Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la un nivel record în ultimul an și jumătate, creând condiții financiare mai stricte în întreaga regiune care au contribuit la răcirea inflației de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022 la 2,9% în decembrie. Cele mai recente cifre provizorii privind inflația din zona euro sunt așteptate joi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.