Motivate de scandaluri recente precum "Dieselgate" de la Volkswagen sau zborurile anulate repetat ale Ryanair, noile reguli propuse - adoptate cu 579 de voturi pentru şi 33 împotrivă - "vor permite acţiuni de grup în diferite sectoare precum protecţia datelor, servicii financiare, călătorii şi turism, energie, telecomunicaţii, mediu sau sănătate", a precizat Parlamentul European într-un comunicat.
În prezent, 19 dintre cele 28 de state membre ale UE propun deja o cale de recurs juridic pentru victimele unor prejudicii în masă.
Odată cu aceste noi reguli europene, consumatorii, reprezentaţi de o asociaţie a consumatorilor recunoscută şi fără scop lucrativ, vor putea alege forma de recurs care este cea mai favorabilă, a explicat Geoffroy Didier, eurodeputat francez din formaţiunea Les Republicains (LR), raportor al textului.
Citește și: Parlamentul European vrea gardă financiară europeană şi o unitate de informaţii financiare
"Este un pariu pe care îl face Uniunea Europeană pentru a-şi proteja mai bine consumatorii", a subliniat el, dând asigurări că textul "veghează la evitarea pericolelor şi derivă din procesele colective americane".
"Puterea va fi în unitate. Toţi clienţii care au fost trataţi incorect de aceeaşi companie se vor putea ralia unei acţiuni colective în ţara lor sau în altă ţară UE. Ei vor putea să-şi unească forţele pentru a stopa sau a preveni practicile incorecte ori pentru a obţine compensaţii sau reducerea preţurilor pentru prejudiciul suferit. Toţi europenii vor avea, în consecinţă, acelaşi drept la o procedură uşor accesibilă de a-şi pretinde drepturile", a precizat Didier, citat într-un comunicat al grupului PPE din PE.
Textul adoptat marţi va fi supus acum negocierilor între Parlament şi Consiliul UE pentru a se ajunge la o versiune finală. Aceste negocieri nu ar trebui să înceapă înainte de alegerile europene de la sfârşitul lui mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.