Două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene se declară nemulțumiți de politicile adoptate pentru a contracara inflația și sunt îngrijorați de o deteriorare a nivelului lor de trai, arată rezultatele Eurobarometrului publicat marți, cu un an înainte de viitoarele alegeri europene. 65% dintre respondenți sunt nemulțumiți de măsurile luate de guvernul lor național pentru a răspunde la creșterea prețurilor de consum, iar 57% sunt nemulțumiți de măsurile luate la nivelul UE, potrivit studiului realizat de Kantar Public pentru Parlamentul European, pe un eșantion de 26.376 de persoane. "Jumătate dintre cei intervievați consideră că nivelul lor de trai s-a deteriorat recent și se așteaptă ca acesta să scadă în continuare", potrivit studiului.
Cu toate acestea, procentul respondenților (52%) care se așteaptă ca economia țării lor să se deterioreze în următorul an a scăzut cu 8 puncte în șase luni. "Costul vieții contează foarte mult pentru oameni. Concluzia logică ar fi că își pierd încrederea în Europa. Totuși, speranță încă mai există, iar cetățenii Uniunii Europene rămân încrezători în capacitatea forurilor comunitare de a-și onora promisiunile”, a comentat Philipp Schulmeister, directorul de campanii al Parlamentului European.
Deși, potrivit sondajului, 47% dintre respondenți consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită la nivelul UE, dar această proporție este în scădere, în timp ce o treime (32%, +1 punct față de un an) consideră că UE se îndreaptă în direcția bună. 54% dintre respondenți se declară "mulțumiți" de modul în care funcționează democrația europeană, cu mari diferențe între Irlanda (82%), Franța (doar 42%) și Grecia (34%).
Lupta împotriva sărăciei, o prioritate pentru europeni
Acest sondaj, realizat în martie, oferă o imagine a opiniei publice cu un an înainte de votul din 6-9 iunie 2024 pentru reînnoirea Parlamentului European, zguduit de presupusul scandal de corupție Qatargate. 56% dintre europeni se declară interesați de aceste alegeri și două treimi (67%) spun că "probabil" ar vota dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare, cu 9 puncte mai mult decât în sondajul realizat cu un an înainte de precedentele alegeri din 2019, când prezența reală la vot a fost de 51%).
Pentru cei intervievați, "lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale" se află în fruntea listei de probleme pe care doresc ca Parlamentul European să le abordeze cu prioritate, urmată de sănătatea publică, climatul și sprijinul pentru economie, cu mult înaintea migrației și azilului, pe locul 11. Mai puțin de jumătate sunt mulțumiți de Pactul verde al UE (47%) și de politica europeană în materie de azil și migrație (43%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.