”Concret, statele membre ale UE vor înființa o entitate legată pentru facilitarea unor tranzacții financiare legitime cu Iranul”, a epxlicat șefa diplomației UE, Federica Mogherini. ”Acest sistem va permite companiilor europene să continue activitățile comerciale cu Iranul, conform dreptului european și ar putea fi deschis și altor parteneri din întreaga lume”, a adăugat oficialul de la Bruxelles.
La reuniunea organizată pe această temă la sediul ONU, din New York, acolo unde se desfășoară în aceste zile Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, au fost prezenți inclusiv cei șase semnatari încă părți ai acordului cu Iranul. Este vorba de Marea Britanie, China, Rusia, Germania și Iran. Potrivit unor surse europene, acest ”vehicul dedicat” (Special purpose vehicule - SPV) va funcționa ca o bursă de schimb sau ca un sistem sofisticat de troc, începând cu vânzările de petrol, principala resursă a Iranului.
Dacă, spre exemplu, Iranul vinde petrol Spaniei, iar Germania utilaje Teheranului, suma corespunzătoare livrării de țiței va servi pentru plata furnizorului german. ”Va fi un fel de cameră de compensație care verifică dacă valoarea bunurilor exportatae și importate de Iran se compensează”, a precizat un diplomat francez.
Acest mecanism ”imunizează” cumpărătorii și vânzătorii, evitând tranzacțiile în dolari, care ar putea fi expuse sancțiunilor americane. ”Petrolul este singura contrapartită pe care Iranul o poate oferi... Veniturile obținute din țiței vor fi folosite pentru a importa bunuri”, a continuat același diplomat.
Ieșind din tratatul nuclear cu Iranul, Donald Trump a restabilit o serie de sancțiuni severe care vizează, de asemenea, întreprinderi sau țări străine care continuă să facă afaceri cu Teheranul. Sub amenințare, multe companii mari, precum Total, Daimler, foarte angajate în Statele Unite, și-au suspendat activitățile în Iran, de teama unor represalii.
După volumul rezervelor sale dovedite de petrol și gaze naturale, Iranul ocupă locul patru în lume, iar un număr mare de state, în special din Asia, depind de țițeiul iranian, mai ales că rafinăriile lor au fost special concepute să trateze această varietate de aur negru și nu alta. La rândul lor, europenii sunt determinați să salveze tratatul nuclear pentru a preveni reluarea de către Teheran a programului său susceptibil să declanșeze o cursă pentru armă atomică în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.