Inițial, a fost o impresie empirică, acum este o certitudine statistică. Departe de a reuși să revitalize apărarea europeană, războiul din Ucraina a aruncat Bătrânul Continent într-o dependență fără precedent de armamentul fabricat în Statele Unite. Este concluzia raportului IRIS, semnat de directorul adjunct al think-tank-ului, Jean-Pierre Maulny, potrivit căruia 78% din achizițiile de armament realizate de țările UE de când trupele ruse au năvălit în Ucraina au mers către actori non-europeni. Conform documentului, cota de piață a Statelor Unite a ajuns la 63%, de aproape trei ori mai mare decât cele 22 de procente revendicate de producătorii europeni, la un total de achiziții a căror valoare se apropie de 100 de miliarde de euro între începutul anului 2022 și jumătatea anului 2023.
În spatele Unchiului Sam, a cărui poziție rămâne intangibilă, Coreea de Sud se impune ca jucător în ascensiune în Europa. Grație giganticului contract de 13,7 miliarde de dolari semnat în 2022 cu Polonia (1.000 de tancuri de luptă K2, 600 de tunuri autopropulsate K9, 48 de avioane de luptă FA-50), care a comandat și 300 de lansatoare multiple de rachete coreene K239, Seulul a obținut o cotă de piață de 10% din armamentul comandat din februarie 2022. Grupul de reflecție atribuie acest succes "saturației capacităților industriale de apărare americane și europene", precum și acordării de licențe pentru asamblarea diferitelor tipuri de tehnică militară comandate pe teritoriul statelor cliente. La mică distanță de Coreea de Sud, vine Israelul are o cotă de piață de 2,3%, la fel ca și Marea Britanie.
Germania domină
Jucătorii din UE, care acoperă 22% din comenzi (21 miliarde de euro), sunt pestriț reprezentați. Germania deține partea leului: cu contracte în valoare de 11,5 miliarde de euro (11,5% din piață), producătorii de dincolo de Rin reprezintă mai mult de jumătate din comenzile plasate grupurilor europene, datorită contractelor din Norvegia (tancuri Leopard 2A8) și Grecia (vehicule blindate Lynx, modernizarea fregatelor). Suedia se descurcă, de asemenea, foarte bine, cu comenzi în valoare de 4,7 miliarde de euro, în special pentru vehicule de luptă pentru infanterie CV-90 în Slovacia și Republica Cehă.
FMS, arma letală a Washingtonului
Cum se explică dependența enormă a Europei de Statele Unite, în ciuda inițiativelor europene precum Fondul European de Apărare? "Există un decalaj structural între inițiativele actuale ale UE în domeniul armamentului, axate pe dezvoltarea cercetării și dezvoltării în domeniul apărării, și prioritățile imediate ale statelor membre, concentrate pe achiziții", explică raportul IRIS. Ca atare, cele mai multe dintre echipamentelor sunt cumpărate achiziționate, iar inițiativele UE au avut un impact redus asupra structurii pieței europene de apărare".
Aceste achiziții de serie favorizează structural industria americană, singura în stare să livreze rapid cantități mari de arme. Pe lângă enormele capacități de producție ale companiilor de resort, Statele Unite dispun și de o altă armă teribilă: acordurile FMS (Foreign Military Sales), care reprezintă 95% din vânzările de arme către țările UE.
Achiziționarea direct de la guvernul american, și nu de la producători, permite clienților să evite Directiva 2009/81 a UE, care reglementează achizițiile în domeniul apărării. Este un instrument flexibil pe care Statele Unite și țările UE îl preferă contractelor comerciale ca mijloc de achiziționare rapidă de echipamente militare americane", subliniază raportul IRIS. Aprobarea vânzărilor, care este dată de Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA), este relativ ușoară."
Producția locală
Iar această dependență de Statele Unite va continua. Europa, care nu se mulțumește să cumpere echipamente fabricate în SUA, este acum tentată să asambleze unele dintre aceste arme pe teritoriul său. Producătorul german Rheinmetall se profilează ca pilot al acestei noi tendințe. Întreprinderea va asambla o versiune europeană a lansatorului multiplu de rachete american HIMARS (Lockheed Martin) și va produce, la Weeze (Renania de Nord-Westfalia), carcasa centrală pentru avionul de luptă invizibil american F-35.
Într-un interviu cu ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, publicat în Le Monde din 20 septembrie, ministrul german al apărării a apărat alegerea Statelor Unite ca partener major. Industria europeană de apărare este, evident, un partener important, dar nu poate livra tot ceea ce este necesar", spune el. În privința Statelor Unite, americanii sunt aliații noștri. Este, prin urmare, perfect justificat să cumpărăm sisteme americane și, invers, să vindem arme prietenilor noștri americani".
Dar comerțul trebuie să fie echilibrat și, deocamdată, nu se poate vorbi despre așa ceva. Potrivit unui raport al Senatului publicat în 2022, țările UE au o cotă de piață de numai 1,4% din achizițiile de arme ale Departamentului american al Apărării. Aceasta este de 45 de ori mai mică decât cota de piață a SUA în ceea ce privește achizițiile militare ale țărilor UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.