Pierderea încrederii investitorilor s-a accentuat miercuri pe piețele europene, după ce China a anunțat o dublare a tarifelor pentru produsele americane, la doar câteva ore după ce Washingtonul a introdus un tarif masiv de 104% pentru bunurile importate din Beijing. Escaladarea conflictului comercial stârnește temeri tot mai mari legate de impactul economic sever pe plan global, transmite Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 s-a prăbușit cu 3,9% până la ora 13:51 (ora României), ștergând complet avansul obținut în sesiunea anterioară. Indicele german DAX, sensibil la comerțul internațional, a scăzut cu 3,7%.
Ministerul de Finanțe al Chinei a confirmat că, începând de joi, va aplica tarife de 84% pentru produsele americane, în creștere de la 34%.
Pe fondul acestor tensiuni, țările Uniunii Europene sunt așteptate să aprobe în cursul zilei primele măsuri de retorsiune împotriva tarifelor impuse de președintele american Donald Trump, alăturându-se astfel Chinei și Canadei în răspunsul la noile tarife de 20% aplicate unor produse din UE.
Schimburile de lovituri comerciale între marile economii au provocat un val de turbulențe pe piețele globale, alimentând temerile privind o posibilă recesiune. Miercuri, investitorii au început să vândă inclusiv obligațiuni guvernamentale considerate până acum active de refugiu. STOXX 600 se află acum cu 16,9% sub maximul istoric și se apropie de pragul de 20%, care ar semnala intrarea oficială într-o piață „bear”.
Acțiunile băncilor, sensibile la dobânzi, au scăzut cu 3,9%, investitorii mizând pe o reducere a dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală Europeană săptămâna viitoare, pentru a stimula economia aflată în suferință. Probabilitatea unei scăderi de 0,25 puncte procentuale era estimată la 85% încă de marți.
Mari companii farmaceutice europene, precum Roche, Novartis și Novo Nordisk, au suferit corecții între 6,5% și 7,8%, după ce președintele SUA a reiterat intenția de a impune tarife „majore” pentru toate importurile de medicamente. Sectorul de sănătate a scăzut cu 5,9%.
Și acțiunile companiilor din energie au suferit, cu o pierdere de 5,4%, pe fondul prăbușirii prețului petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Producătorii de metale au scăzut cu 4,4%, loviți direct de tariful uriaș de 104% impus Chinei, cel mai mare exportator de metale din lume.
„China nu va da înapoi, deci este clar că urmează o nouă escaladare”, a declarat Axel Rudolph, analist senior la IG Group. „Cred că volatilitatea abia a început și ne-am putea afla la debutul unei piețe ‘bear’ de amploare.”
Joerg Kukies, ministrul german de finanțe, a avertizat că cea mai mare economie europeană riscă o nouă recesiune din cauza tensiunilor comerciale. Zona euro resimte deja efectele tarifelor impuse recent pentru autoturisme și metale.
Între timp, acțiunile Redcare Pharmacy au scăzut cu 17,8%, în urma lansării unei emisiuni de obligațiuni convertibile.
Pe plan politic, conservatorii și social-democrații din Germania se apropie de un acord pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.