Noua dată-limită pentru Brexit - a treia în tot atâţia ani - este acum 31 ianuarie 2020, după ce solicitarea Londrei pentru o amânare a fost aprobată de UE în această săptămână.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acţionează în prezent ca preşedinte interimar până la 1 decembrie, atunci când urmează să predea ştafeta germancei Ursula von der Leyen.
Juncker şi cei 27 de comisari europeni vor rămâne în funcţie până când Ursula von der Leyen îşi va putea definitiva cu succes propria echipă.
Ea încă aşteaptă ca România să numească un înlocuitor potrivit după ce trei dintre candidaţii la postul de comisar european (cei propuşi de România, Ungaria şi Franţa) au fost respinşi de Parlamentul European.
Brexit. Deputaţii britanici au decis. Vor fi alegeri anticipate
De asemenea, Regatului Unit i s-a cerut să desemneze un comisar european, după ce ieşirea ţării din UE a fost amânată.
Aceste amânări nu vor afecta însă activitatea executivului comunitar şi a celor 32.000 de angajaţi ai săi, a precizat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Comisia se va limita la afacerile curente, lucrând doar asupra dosarelor şi procedurilor care sunt deja deschise, a explicat ea. Pentru chestiuni urgente, precum răspunsul UE la crize internaţionale, pot fi făcute excepţii.
Întreaga muncă trebuie să fie făcută ''fără a anticipa alegerile politice ale viitoarei comisii'', a spus purtătoarea de cuvânt a CE.
Pe de altă parte, Andreeva a anunţat joi că Jean-Claude Juncker va fi supus pe 11 noiembrie unei operaţii chirurgicale din cauza unui anevrism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.