În condițiile în care președintele SUA folosește energia ca instrument de negociere comercială, tot mai mulți lideri din industrie consideră că dependența de gazul american ar putea deveni, la rândul ei, o vulnerabilitate. În acest context, ceea ce părea de neconceput acum un an revine în discuție: o revenire treptată a importurilor de gaze rusești, inclusiv de la gigantul de stat Gazprom.
Un subiect tabu devine posibil
Oficial, Uniunea Europeană s-a angajat să elimine complet importurile de energie din Rusia până în 2027. Însă, pe fondul stagnării negocierilor cu Qatarul și al ritmului insuficient de dezvoltare a surselor regenerabile, opțiunile Europei rămân limitate.
„Dacă se ajunge la o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la un flux anual de 60-70 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, inclusiv GNL”, a declarat pentru Reuters Didier Holleaux, vicepreședinte executiv al companiei franceze Engie.
Înainte de război, Rusia acoperea circa 40% din consumul UE. Holleaux spune că un nivel de 20-25% ar fi realist în viitorul apropiat. O opinie similară o are și Patrick Pouyanné, CEO al TotalEnergies: „Europa nu va reveni la cele 150 miliarde de metri cubi de dinainte de război, dar m-aș aștepta la poate 70 de miliarde.”
Germania, în impas: „Nu putem aștepta”
În timp ce Franța se bazează pe energia nucleară și are un mix energetic diversificat, Germania – puternic dependentă anterior de gazul rusesc – se confruntă cu un deficit sever.
În parcul chimic Leuna, unul dintre cele mai mari clustere industriale din Germania, reprezentanții industriei cer reluarea urgentă a importurilor rusești. „Suntem într-o criză severă și nu mai putem aștepta”, a spus Christof Guenther, directorul general al operatorului InfraLeuna. Potrivit acestuia, industria chimică germană a înregistrat scăderi de locuri de muncă timp de cinci trimestre consecutiv – o situație fără precedent.
În estul Germaniei, sprijinul public pentru gazul rusesc rămâne semnificativ. Un sondaj realizat în Mecklenburg-Pomerania de Est, punctul de intrare al conductei Nord Stream, arată că 49% dintre locuitori susțin reluarea importurilor din Rusia.
„Avem nevoie de energie ieftină, nu contează de unde vine”, a spus Klaus Paur, managerul unei firme petrochimice. „Avem nevoie de Nord Stream 2 pentru a ține sub control costurile energetice.”
Daniel Keller, ministrul Economiei în landul Brandenburg, a declarat că Germania ar putea relua importurile de petrol rusesc „după stabilirea păcii în Ucraina”.
Trump și riscul „șantajului energetic”
Pe fondul intensificării războiului tarifar dintre SUA și Europa, unii oficiali europeni se tem că gazul lichefiat american ar putea deveni o armă geopolitică. SUA a acoperit 16,7% din importurile energetice ale UE anul trecut, fiind a treia sursă, după Norvegia (33,6%) și Rusia (18,8%).
„Devine tot mai greu să consideri GNL-ul american un bun neutru,” avertizează Tatiana Mitrova, cercetătoare la Columbia University. „La un moment dat, ar putea fi folosit ca instrument politic.”
Riscul nu este doar politic, ci și economic. Arne Lohmann Rasmussen, analist-șef la Global Risk Management, avertizează că, în caz de creștere bruscă a cererii interne în SUA (mai ales din partea industriei și a centrelor AI), Washingtonul ar putea reduce exporturile de GNL.
Un diplomat european de rang înalt a recunoscut, sub protecția anonimatului: „Nu putem exclude complet utilizarea gazului ca pârghie politică.”
Arbitraje și despăgubiri de miliarde
Mai multe companii europene, printre care Uniper (Germania) și OMV (Austria), au câștigat procese de arbitraj împotriva Gazprom pentru întreruperea livrărilor. Doar Uniper a primit despăgubiri de 14 miliarde de euro.
Didier Holleaux de la Engie a sugerat că un prim pas spre reluarea cooperării cu Gazprom ar putea fi plata acestor despăgubiri prin tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina. „Vrei să revii pe piață? Foarte bine. Dar nu vom semna un nou contract dacă nu plătești ce datorezi,” a spus Holleaux.
Ucraina: între neîncredere și speranță
Între timp, Ucraina își exprimă îngrijorarea față de potențiala revenire a gazului rusesc pe piața europeană. Maxim Timcenko, CEO al companiei ucrainene DTEK, speră să poată importa GNL american în depozitele ucrainene și să îl exporte apoi spre Europa.
„Este greu să comentez, fiind ucrainean. Dar sper că politicienii europeni au învățat ceva din modul în care au tratat Rusia în trecut,” a spus Timcenko.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.