Principiul noii reglementări europene sună ca un slogan: ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și online – ceea ce, subliniază toți experții, nu este atât de simplu. Trebuie găsit un echilibru delicat între libertatea de exprimare, care este preponderentă, și lupta împotriva abuzurilor care amenință drepturile fundamentale sau democrația (perturbarea alegerilor, dezinformarea, protecția minorilor etc.).
Cum se poate ajunge aici? DSA vizează platforme și nu utilizatori: o serie de obligații vor fi impuse vineri celor mai mari 19 rețele sociale, piețe și motoare de căutare (Apple, Google, Microsoft, YouTube, Amazon, Facebook, LinkedIn, Wikipedia, TikTok, Snapchat, Instagram, X, Alibaba sau Booking). Ca și până acum, platformele nu sunt nici responsabile din punct de vedere legal pentru conținutul pe care îl găzduiesc și nici nu sunt obligate să-l identifice în prealabil. Dar UE speră să-i determine să instaleze un sistem eficient de control.
Printre altele, firmele vizate vor trebui să ofere utilizatorilor de internet un instrument pentru a raporta cu ușurință conținutul „ilegal” (definit de legislația națională sau alte texte europene), apoi să îl elimine rapid. Alertele „semnalizatorilor de încredere” din fiecare țară vor fi procesate cu prioritate. Site-urile comercianților trebuie să poată urmări vânzătorii, pentru a reduce frauda. Algoritmii lor vor fi, de asemenea, sub supraveghere: vor trebui să explice cum funcționează sistemele de recomandare și să ofere alternative fără personalizare. Pe partea de publicitate, DSA interzice vizarea minorilor sau a reclamelor bazate pe date sensibile (religie, orientare sexuală etc.). Respectarea regulilor va fi monitorizată prin audituri independente, sub supravegherea atentă a Bruxelles-ului. Orice încălcare va fi supusă amenzilor de până la 6% din cifra de afaceri la nivel mondial.
Efectul Bruxelles
„Mecanismul de raportare și utilizarea unor indicatori de încredere sunt o schimbare a jocului, precum și auditurile controlate de Bruxelles”, spune judecătorul Eric Le Quellenec, avocat la Simmons et Simmons. Acest control este supravegheat de un organism colegial al celor 27, cu scopul „de a împiedica țările să aplice o definiție mai largă privind conținutul ilegal, precum Polonia sau Ungaria”, adaugă el. „Acest lucru va reduce parțial anonimatul online: vor fi urmăriți inclusiv cei care publică masiv conținut ilegal”. „Va fi eficient DSA? Vom vedea în timp. Dar este un sistem inovator pentru că stabilește un dialog permanent între actori, autorități de reglementare și utilizatori. Va exista și un + efect Bruxelles + dincolo de UE”, notează Marc Mossé, avocat la August Debouzy.
Comisia va trebui totuși să se doteze cu mijloace adecvate, având în vedere dimensiunea serviciilor juridice ale GAFAM, subliniază economistul Joëlle Toledano. În sfârșit, va fi necesar să se asigure că libertățile fundamentale sunt păstrate: experții subliniază poziția exprimată de comisarului european Thierry Breton care, la începutul lunii iulie, după revoltele din Franța, a afirmat că DSA va face permite suspendarea unei rețele de socializare dacă nu a șters „imediat” „îndemnurile la revoltă”.
Platformele se pliază
Trei săptămâni mai târziu, după o scrisoare deschisă a 65 de organizații pentru apărarea libertății de exprimare, Thierry Breton a revenit, precizând că doar un judecător poate lua o astfel de măsură. „L-am văzut dând înapoi. Este necesar să corectăm excesele dar fără a cădea într-un alt exces”, a comentat Marc Mossé. „Dar, fără educație în rândul tinerilor, totul va fi oarecum în van”.
În ultimele săptămâni, majoritatea platformelor importante, precum Google și Microsoft, au anunțat eforturi de conformare. Meta (Facebook) spune că a recrutat 1.000 de oameni și consideră că DSA este „un eveniment major pentru toate companiile de tehnologie care operează în UE și va avea un impact semnificativ asupra experienței europenilor”. TikTok a enumerat public măsurile adoptate, Apple explică că este în curs de a le pune în aplicare, iar Elon Musk a promis că X (ex-Twitter) va respecta DSA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.