Într-o lume în care democrația este „în pericol”, Europa este regiunea în care respectul pentru drepturile lucrătorilor s-a deteriorat cel mai mult în zece ani, a avertizat miercuri, Confederația Internațională a Sindicatelor (CSI). Din 2014, de când a fost creat Indexul CSI al Drepturilor Mondiale, a cărui ediție a 11-a a fost publicată miercuri, „Europa este cea care înregistrează cel mai pronunțat declin”, subliniază Confederația. Mai pe larg, „în acest an în care patru miliarde de oameni de pe planetă merg la vot, grupurile autoritare de dreapta caută țapi ispășitori (...) și vor să-și impune propriul program ostil muncitorilor. (...) Democrația este în pericol”, avertizează principala confederație sindicală mondială.
Pe o scară de la 1 („încălcări sporadice ale drepturilor lucrătorilor”) la 5 („fără garanție a drepturilor”), „Europa, în ciuda reputației sale de apărător al drepturile lucrătorilor la nivel global, a înregistrat o creștere a notei sale de evaluare, de la 2,56 la 2,73 între 2023 și 2024”, subliniază CSI, care reunește 340 de sindicate din 169 de țări și teritorii. În 2014, Bătrânul Continent avea un punctaj mediu de 1,84. „Această degradare continuă indică faptul că modelul social european... este activ demontat de guverne și întreprinderi, într-un ritm accelerat, cu consecințe grave în regiune și riscul declanșării unei nivelări „scăzute la scară globală pentru lucrători drepturi”, continuă ea.
Finlanda, arătată cu degetul
Dacă în 2023, Finlanda a fost acuzată de CSI doar de încălcări ”sporadice” ale drepturilor lucrătorilor, în 2024 s-a ajuns la „încălcări repetate”. Helsinki a fost sancționat „în urma propunerii venite din partea coaliției de dreapta a premierului Petteri Orpo, de reforme care constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordic”, explică CSI. „Reformele în cauză intenționează să limiteze grevele politice la o zi, să compromită negocierile salariale și să propună reducerea indemnizațiilor de boală și a indemnizațiilor de șomaj”, explică ea. „În ultimul an am observat în țările nordice o anumită hotărâre din partea guvernelor și a întreprinderilor de a demonta pilonii fundamentali ai democrației: dreptul la grevă, demonstrație”, spune secretarul general al CSI, Luc Triangle.
În ceea ce privește Elveția, acuzată de „încălcări repetate” în 2023, este acum considerată vinovată de atacuri „regulate” la drepturile lucrătorilor, o treaptă mai mare în scala de rating CSI. În total, 73% dintre statele europene au „încălcat dreptul la grevă” și „lucrătorii au fost victime ale violenței în 9% din țările” de pe Bătrânul Continent. Pentru Luc Triangle, „modelul social european se dezintegrează rapid. În regiune are loc o criză democratică, deoarece sindicatele, drepturile lucrătorilor și democrația sunt strâns legate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.