Victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite sporește perspectivele unei creșteri a tarifelor, care ar putea aduce o nouă lovitură economiei zonei euro. La aproximativ 1,06 USD pentru 1 EUR, moneda europeană a scăzut cu aproape 5% față de maximul ultimului an atins în septembrie, atunci când perspectivele economice în declin au oprit avansul monedei. Euro/dolar este cel mai tranzacționat pachet valutar din lume.
1. Ar putea euro să atingă paritatea cu dolarul?
Este posibil. Paritatea este la doar 6% distanță, iar euro a fost tranzacționat sub acest nivel înainte – o dată la începutul anilor 2000 și din nou timp de câteva luni în 2022, când ratele dobânzilor din SUA creșteau mai rapid decât cele din zona euro, în timp ce Europa se confrunta cu creșterea prețurilor la energie în urma războiului din Ucraina.
Pentru traderi, pragul de 1 dolar reprezintă un nivel psihologic important. O scădere sub acest prag ar putea accentua sentimentul negativ față de euro, ducând la o depreciere și mai mare.
Băncile mari, inclusiv JPMorgan și Deutsche Bank, consideră că o scădere până la paritate ar putea avea loc, în funcție de amploarea tarifelor impuse. Reducerile de taxe în SUA ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația și să limiteze reducerile de dobândă ale Federal Reserve, făcând dolarul mai atractiv decât euro.
2. Ce înseamnă acest lucru pentru afaceri și gospodării?
O monedă slabă crește, de obicei, costul importurilor. Acest lucru poate duce la creșterea prețurilor la alimente, energie și materii prime, agravând inflația.
De la atingerea cifrelor de două cifre acum doi ani, inflația a scăzut rapid, astfel încât impactul asupra prețurilor din cauza slăbiciunii monedei nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru moment. Majoritatea economiștilor anticipează o revenire a inflației la ținta de 2% anul viitor, după o oarecare volatilitate la sfârșitul lui 2024.
Pe de altă parte, o scădere a euro face exporturile mai ieftine – o veste bună pentru producătorii auto din Europa, companiile industriale și retailerii de lux, de exemplu, dar și pentru indivizii sau investitorii cu venituri în străinătate.
Aceasta este o veste în special pozitivă pentru Germania. Considerată de multă vreme motorul exporturilor europene, economia germană a fost afectată de o serie de provocări, inclusiv de o economie chineză slăbită.
3. Este euro afectat în mod special?
Nu neapărat. Multe monede ale principalilor parteneri comerciali ai SUA au fost puternic afectate în ultimele șase săptămâni de temerile legate de tarife.
Euro a pierdut 4,75%, în timp ce peso-ul mexican a scăzut cu aproape 5%, iar won-ul sud-coreean a pierdut 5,4%. De altfel, euro s-a apreciat cu 6% pe parcursul ultimului mandat al lui Trump, dar a scăzut cu aproape 6% în cele șase săptămâni după rezultatul alegerilor din 2016, înainte de a se redresa.
Și să ne uităm la yen-ul japonez. Acesta a scăzut cu aproape 9% anul acesta față de dolar; euro a scăzut mai puțin de jumătate din acest procent.
4. Este chiar atât de rău?
Nu toți au o viziune pesimistă pe termen lung asupra euro. Multe bănci consideră paritatea posibilă, dar nu neapărat probabilă.
Reduceri mai rapide ale ratelor dobânzii de la Banca Centrală Europeană (BCE) față de cele din SUA ar fi negative pentru euro, dar, pe de altă parte, această relaxare ar putea susține moneda pe termen lung prin stimularea perspectivelor de creștere economică.
Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru față de cele trei luni anterioare, peste așteptări, ceea ce este pozitiv pentru euro. Prăbușirea guvernului Germaniei, care deschide potențial calea pentru cheltuieli ce pot stimula creșterea sub viitorul guvern, ar putea fi, de asemenea, un factor de susținere.
„Toată lumea este pesimistă în privința Europei și înțelegem acest pesimism, dar am putea avea unele surprize pozitive”, a declarat Benjamin Melman, directorul de investiții al Edmond de Rothschild, adăugând că nu vede o scădere semnificativă a euro de aici înainte.
5. Ce înseamnă aceasta pentru BCE?
BCE se află într-o poziție mai bună decât ultima dată când euro s-a depreciat puternic – în 2022, când inflația era în creștere, iar scăderea euro sub 1 dolar a crescut presiunea asupra băncii centrale pentru a majora dobânzile.
În prezent, inflația este în scădere. Există și alte motive pentru care o scădere la 1 dolar nu ar fi o mare problemă pentru BCE.
BCE acordă mai multă atenție performanței euro în raport cu un coș de valute ale principalilor parteneri comerciali ai zonei euro. Văzut astfel, euro nu arată atât de slab. Euro ponderat în funcție de comerț a scăzut cu aproximativ 1,25% în ultima săptămână și se menține mult peste nivelurile observate în 2022.
Economiștii notează, de asemenea, că influența mișcărilor valutare asupra inflației este relativ mică, astfel încât slăbiciunea euro nu ar trebui să împiedice reducerile de dobânzi pentru moment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.