În jurul orei 11:50 GMT, un euro se tranzacţiona pentru un dolar, un nivel fără precedent după luna decembrie 2002, în condiţiile în care moneda americană s-a apreciat cu 14% de la începutul anului graţie faptului că investitorii consideră moneda americană drept o valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe.
De mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe pieţele financiare din cauza războiului din Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.
Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinţă alimentează şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.
Pe de altă parte, creşterea economică modestă lasă o marjă de manevră destul de redusă Băncii Centrale Europene pentru majorarea dobânzii de referinţă în zone euro.
Comisia Europeană îşi va reduce, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru acest an şi anul următor, dar în paralel îşi va majora previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului din Ucraina, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului. Tot în luna mai, inflaţia în zona euro a fost estimată la 6,1% pentru acest an, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie de 3,5%.
Executivul comunitar urmează să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite.
Citește și: Active în valoare de 13,8 miliarde de euro ale unor oligarhi ruși sunt înghețate în UE
Active de circa 13,8 miliarde de euro aparţinând unor oligarhi şi alte entităţi au fost îngheţate în Uniunea Europeană, mai ales în cinci ţări membre, în urma sancţiunilor împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul în Ucraina, a anunţat marţi comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, citat de AFP.
'Este destul de mult, dar trebuie să precizez că o parte foarte mare, peste 12 miliarde, a fost îngheţată de cinci state membre', a declarat comisarul belgian cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor europeni de justiţie.
El nu a menţionat care sunt aceste ţări, dar ministrul german de finanţe, Christian Lindner, estimase la jumătatea lunii iunie la 4,48 miliarde de euro suma îngheţată doar în Germania.
'Trebuie să continuăm să convingem alte ţări să facă acelaşi lucru', a spus în continuare Didier Reynders. 'Sper ca în următoarele săptămâni să vedem o intensificare a acestui tip de procedură în toate statele membre', a mai spus el.
La sfârşitul lunii iunie, unitatea specială ( 'task force') a aliaţilor occidentali însărcinată cu vânarea activelor elitelor ruseşti (Repo) indicase că 30 de miliarde de dolari în active deţinute de oligarhii sau de reprezentanţi ai elitelor ruse, aflaţi sub sancţiuni, au fost blocate, precum şi aproximativ 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.