Publicitate
În primul rând, nimeni nu știe exact cum trebuie făcut acest lucru, fără a-i afecta pe alții. În plus, mulți cred că, în replică la astfel de "sancțiuni", Moscova va întrerupe livrările de gaze, ceea ce ar fi un adevărat dezastru pentru Occident. Dar nici unii, nici ceilalți nu vor face nimic.
De ce? Pentru că este vorba de bani. Nu trebuie uitat că Rusia deține rezerve uriașe de gaze naturale, de petrol, de alte materii prime. Pe care le exportă și pentru care încasează bani. Mulți. O grămadă. Închizând definitiv robinetul conductelor sale spre Europa, Putin ar pierde o importantă piață de desfacere. Ceea ce nu convine Kremlinului, dar nici Occidentului. Dar dacă țările dezvoltate ar reuși, cu mari eforturi, desigur, să găsească noi surse de aprovizionare, Moscova nu va fi niciodată în stare să recupereze cota de piață pierdută.
Așadar, este foarte greu de crezut că rușii ar abandona cu nepăsare o piață atât de valoroasă. Pur și simplu nu pot renunța la ea. Motivul este simplu: au nevoie de bani. Iar acesta este și principalul motiv pentru care Putin nu ordonă declanșarea războiului.
Citește și Războiul a început? Sistemele rușilor ”atacă” deja forțele NATO
Unii vor spune că rușii pot pur și simplu să înceteze să mai aprovizioneze UE, trecând la alte piețe. Dar, din nou, gândiți-vă la cele scrise mai sus. Să presupunem că producătorii ruși renunță să vândă gaze altora. Dar, din nou, nu se poate prezice cum se vor termina lucrurile. Așa cum Statele Unite au continuat să importe petrol "arab" și de la "OPEC" în ciuda embargoului din 1973, tot așa și țările UE vor continua să importe gaz rusesc. Embargoul este pur simbolic.
Pe de altă parte, SUA nu vor dispune deconectarea Rusiei de la SWIFT, pentru că aproape toate materiile prime se tranzacționează în dolari, iar bancnota verde se duce, după cum scrie Forbes, acolo unde îi convine ei, nu unde îi spune Washingtonul. Într-o economie închisă, cum este cea globală, nu poți bloca mișcarea banilor fără să suporți singur consecințe dureroase. Deci, tot banul este problema.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.