Publicitate
Ceea ce înseamnă că românii care se confruntă cu probleme generate de animalele sălbatice care le calcă proprietățile, pot solicita finanțare din partea statului pentru a-și reduce din daunele provocate de aceste vizite nedorite.
Publicat deja în Monitorul Oficial, Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023 stabilește, de fapt, o schemă de finanțare prin intermediul căreia cei care întâmpină astfel de neplăceri au posibilitatea de a cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, menite să țină animalele sălbatice la distanță de casele sau terenurile deținute.
Astfel, prin programul multianual şi care se aplică la nivel naţional, se pot solicita pentru instalarea de dispozitive cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete etc., sume de până la 15.000 de lei. Este adevărat că, pentru a beneficia de respectivul ajutor trebuie îndeplinite o serie de condiții:
- să aibă domiciliul în România;
- să dețină imobilul sau terenul din proiect;
- să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
- să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
- să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
- să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.
Cu banii astfel obținuți după lansarea, de către Administrația Fondului pentru Mediu, a programului de rigoare pot fi cumpărate și montate sistemele necesare. De asemenea, pot fi acoperite cheltuielile legate de informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Mai detaliat, cu banii de la stat vor putea fi achiziționate:
- echipamente și/ sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric,
- conectori fir gard electric, tijă împământare etc.),
- panou solar,
- regulator tensiune,
- cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete etc.).
Aceste sisteme sunt destinate, potrivit autorităților, “reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/ pomicole/ stupine/ arii naturale protejate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.