Astfel, potrivit Legii 422/2023 privind bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, document publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie, ajutorul de deces va avea anul viitor următoarea valoare:
- 7.567 de lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
- 3.784 de lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.
Comparativ cu valoarea din acest an a ajutorului de deces (6.789 de lei), cea stabilită pentru 2024 va fi mai mare cu 778 de lei.
Conform Legii 263/2010, ajutorul de deces se acordă ”în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceștia”.
Același document precizează că ”în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă” prin orice mijloc de probă admis de lege.
Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ajutorul de deces se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente:
1. cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
2. copia certificatului de deces;
3. copia actului de identitate al solicitantului;
4. copia actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, a actului care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar;
5. copia dovezii/declarației pe propria răspundere că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces;
6. copia actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani;
7. copia adeverinței care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.