Nu contează unde se desfășoară respectiva adunare - pe drum, în piață, pe trotuar sau carosabil. Toate trebuie anunțate. Regulă care vizează inclusiv compețiile sportive sau procesiunile. O decizie care trebuie avută în vedere de toți judecătorii în astfel de cazuri.
De ce s-a impus o astfel de măsură? Pentru că, explică judecătorii ICCJ, numai așa autoritățile pot asigura protecția și securitatea necesare derulării în liniște și calm a respectivele activități, fără a fi încălcată ordinea publică.
Ce se întâmplă dacă noile norme sunt nerespectate? Se dau amenzi. De două tipuri. Una pentru organizatorii adunării nedeclarate, de 1000 până la 10000 de lei, iar alta pentru participanți, în cuantum de 500 până la 5000 de lei. Amenzi care pot fi aplicate atât de organele de poliție, cât și de jandarmi.
Citește și Amenzi de Sărbători. Pentru ce fapte puteţi fi buni de plată
De ce a fost nevoie de intervenția ICCJ? Pentru a lămuri lucrurile și a nu mai exista interpretări diferite ale literei legii. Au existat cazuri în care instanța a considerat trotuarul sau partea carosabilă din apropierea unei instituții publice ca parte a sintagmei ”exteriorul sediului”. Altele le-au văzut ca elemente ale unei cări de comunicații publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.