Profesorul Coșea îi arată cu degetul pe ”îmbogățiții de război”: Este o spoliere a economiei!

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre așa-numiții ”îmbogățiți de război”, adică despre cei care profită de pe urma unor situații de criză, atrăgând, totodată, atenția că România este în pragul falimentului. 

Este o spoliere a economiei 

”Una dintre caracteristicile economiei de război, cum este denumită în teoria economică situația pe care o traversăm acum, era accelerarea procesului de diferențiere a categoriilor sociale în situații de criză. Și anume apar aceste mari inegalități. Apar îmbogățiții de război, cum se cheamă, adică sunt niște entități care profită extraordinar în condițiile în care există aceste crize și profită nu printr-o activitate mai bună sau printr-o activitate inovatoare, în sensul în care să rezolve anumite probleme ale crizei, ci profită, pur și simplu, prin exploatarea economică la nivelul individului și a mediului economic. Este o spoliere a economiei de către niște entități care dețin monopolul în anumite domenii ale crizei, cum ar fi energia, alimentele, medicamentele. Toate acestea determină apariția acestei disparități între unii care se îmbogățesc și alții care sărăcesc”, a explicat profesorul Coșea. 

Unele țări au intervenit deja 

Expertul spune că o astfel de situație ”nu poate fi tolerată într-o economie democrată, la fel cum nu poate fi tolerată nici într-o economie de piață liberă, pentru că aceste profituri enorme se obțin și prin încălcarea unor reguli ale pieței libere. Toate acestea duc la o concluzie foarte simplă: statul trebuie să intervină. Unele țări au intervenit deja. Sunt cazuri cunoscute, cum ar fi Spania, în primul rând, care a avut o politică foarte atentă în legătură cu aceste profituri nemeritate, aceste profituri care vin de altceva decât dintr-o activitate economică corectă. În ultimele zile au apărut date care arată că în Ungaria se aplică niște supraimpozitări la cei care au profituri nemeritate în domeniul activităților industriale, energetice, bănci și rețele comerciale. 

Zi fatifică pentru România

În această zi, 1 august, o zi importantă, dar și fatidică pentru economia României, deoarece populația țării suferă încă un element de reducere a puterii de cumpărare prin creșterea unor taxe și impozite, duce la ideea că, în loc să facă o schimbare a Codului Fiscal într-o manieră care nu are nici o legătură cu interesele adevărat economice, ci cu interesele bugetului statului, Guvernul ar fi trebuit să vină și cu măsuri care să arate că are o poziție corectă față de aceste supraprofituri care se obțin într-o manieră absolut imorală. Nu ia aceste măsuri Guvernul României și sunt convins că nici nu o să le ia, pentru că Guvernul României este și el un beneficiar al acestor profituri foarte mari. Toate aceste profituri foarte mari care se obțin sunt în societăți cu participarea statului român. Pe de altă parte, accizele, taxele, impozitele, prețurile mari, inflația, carburantul, toate acestea aduc la bugetul statului părți importante de valoare care alimentează bugetul fără nici un efort din partea statului pentru eficientizarea activității economice reale. 

Deci, este această acumulare de bani pe spinarea populației României și a mediului economic românesc convine statului român ca să-și mențină, pe de o parte, programele sociale, pe care nu le condamn, Doamne ferește, chiar îmi pare bine că sunt, deși ar trebui finanțate altfel, prin performanțele economiei, iar pe de altă parte, își creează un anumit suport electorat la o anumită categorie a populației. 

Statul este părtaș

În momentul de față, statului român este părtaș, trebuie să spunem foarte clar, este părtaș la această polarizare a societății care se face prin îmbogățirea nemeritată, imorală, a unor societăți din domeniul energetic, alimentar, bancar și nu putem să nu recunoaștem faptul că, mergând pe această cale, statul va ajunge într-o situație și mai complicată, pentru că, acumulându-și bugetul doar din preluarea unor părți profiturile pe care le obțin, din prețurile foarte mari, nu va mai putea să rezolve nimic din problemele adevărate ale economiei”, a subliniat profesorul de economiei, enumerând care sunt acestea. 

În primul rând, a precizat Mircea Coșea este vorba despre ”creșterea economică a României, care nu aduce nici un beneficiu cetățeanului sau economiei românești”. Iar asta pentru că, a explicat în continuare analistul, ”această creștere economică se pierde pe două canale pe care statul nu reușește să le controleze. Primul este plata datoriei rostogolite care a devenit enormă anul acesta, de circa 30 de miliarde de lei, iar a doua este deficitul balanței comerciale care face ca, în absența unei producții proprii, să importăm din ce în ce mai mult și să transferăm valoarea creată în România în economiile celor care ne exportă mărfurile.

În pragul unei incapacități de plată

Toate acestea mă duc la ideea că statul român trebuie să se preocupe foarte curând și de alte categorii ale populației, nu doar de cei foarte săraci. Pentru că, încet, încet, această politică a statului român sărăcește întreaga populației a României, iar ca să se ocupe de toți românii, de clasa de mijloc care începe să sărăcească, trebuie să dispună de un plan economic. Un plan care trebuie să aibă în vedere rezolvarea problemelor legate de energie, de facturi, trebuie să pornească de la liberalizarea greșită, trebuie să crească stimulentele oferite procesatorilor pentru a avea mai multă marfă românească pe piață și trebuie să facă în așa fel încât împrumuturile pe care le ia să fie din ce în ce mai rare. Ne împrumutăm la niște dobânzi care sunt recorduri europene. Nu putem să continuăm așa. România a ajuns să fie o țară care trăiește pe datorie, trebuie să existe și o creare de valoare, nu doar o reîmpărțire a valorii între anumite categorii ale populației în mod ilegal: unii profituri uriașe, alții scădere permanentă a puterii de cumpărare. După părerea mea momentul este complicat, periculos, cred că Guvernul trebuie să se ocupe și de problemele reale ale economiei românești, trebuie să conștientizăm că suntem în pragul unei incapacități de plată, pentru că nu ne mai putem împrumuta la dobânzi atât de mari și, la un moment dat, nu ne vom mai putea împrumuta de nicăieri și va trebui să facem un acord sau altul cu FMI, care ne va impune o austeritate care ne va trimite înainte de anul 1989, la o penurie și o situație îngrozitoare din punctul de vedere al condițiilor de viață. Se impune o reevaluare, pentru că din toamnă lucrurile se vor agrava și mai rău”, a concluzionat Mircea Coșea. 

Citește și Va fi greu! Mircea Coșea: "Important e să supraviețuim, dar e foarte complicat"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9755
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9756
USD
Azi 4.7397
Diferența -0.0055
Zi precendentă 4.7452
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9755 RON
USD flag1 USD = 4.7397 RON
GBP flag1 GBP = 6.0232 RON
CHF flag1 CHF = 5.3041 RON
AUD flag1 AUD = 2.9922 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3096 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4226 RON
SEK flag1 SEK = 0.4331 RON
XAU flag1 XAU = 403.6495 RON
Monede Crypto
1 BTC = 478621.92RON
1 ETH = 17372.71RON
1 LTC = 511.27RON
1 XRP = 11.11RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16760.96-2.30%
BET-BK3128.67-1.93%
BET-EF909.36-2.26%
BET-FI61168.98-0.78%
BET-NG1204.39-2.13%
BET-TR36961.12-2.30%
BET-TRN35926.12-2.30%
BET-XT1445.17-2.10%
BET-XT-TR3132.80-2.10%
BET-XT-TRN3051.54-2.10%
BETAeRO887.17-1.16%
BETPlus2478.51-2.31%
RTL37311.21-2.31%

Comunicate de presa

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Florin Barbu / FOTO: Facebook

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, propune investiții majore în agricultură

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel