Eforturile pentru trecerea la o nouă formă de aprovizionare a Europei cu energie trebuie făcute rapid. Iar asta înseamnă între trei și cinci ani, conform analiștilor occidentali, a declarat profesorul Mircea Coșea.
Până atunci însă, spune el, va fi o luptă permanentă, ”iar sancțiunile pe care Europa și Statele Unite le-au impus Rusiei vor pune în dificultate inclusiv producția rusească, pentru că ea se bazează pe tehnologie occidentală, iar dacă UE a decis să oprească exporturile de tehnologie în domeniul energetic, Rusia va suferi. Rusia nu are capacități de tehnologii moderne. Ea este o țară exportatoare de materii prime și energie”.
Război comercial, război economic
Rezumând, profesorul Coșea a spus că, ”dacă Europa depinde foarte mult de gazul rusesc, Rusia depinde și mai mult de tehnologia europeană”. Cu alte cuvinte, a explicat el, ”este o luptă care înseamnă un război comercial, un război economic, poate chiar mai profund și mai de impact decât cel militar” din punctul de vedere al daunelor comerciale aduse Rusiei. Poate că situația economică dezastruoasă în care va ajunge Rusia va determina anumiți decidenți politici din Rusia să ia atitudine față de această nebunie pe care o face Putin și care aruncă țara cu secole în urmă, a apreciat analistul.
Alte țări europene nu au beneficiat de așa ceva
Întrebat de ce Europa a ezitat până acum să grăbească eforturile de a deveni independentă energetic de Rusia, dacă a existat vreun pact, vreo înțelegere în acest sens, profesorul Coșea a răspuns: ”Da, au convenit, sigur că da. Germania în primul rând. Germania și-a bazat o mare parte din competivitatea ei tehnologică, industrială, economică, pe gazul rusesc foarte ieftin. Germania a avut o dezvoltare pe baza unui gaz ieftin, o materie primă ieftină pe care alte țări nu au avut-o. Și i-a convenit, sigur că asta.
Acest lucru l-a dovedit și poziția politică foarte amiabilă pe care Germania a avut-o față de Rusia. Gândiți-vă la ce a făcut Angela Merkel, la Schroder, gândiți-vă la tot ceea ce înseamnă prietenia această aproape curioasă dintre conducerea Germaniei și conducerea Rusiei prin Putin.
Citește și Cel mai SUMBRU scenariu pentru români. Rămânem fără ALIMENTE? Coșea: PERICOLUL cel mare este acesta!
De la gazul rusesc, la Brexit
O prietenie care s-a bazat, de fapt, pe interesul Germaniei de a fi aprovizionată cu energie mult mai ieftină decât alte țări. Germania a beneficiat de un preț al gazului foarte mic în comparație cu toate celelalte țări europene. Mărfurile Germaniei erau mai ieftine, tocmai pentru că plecau de la un cost al energiei mai mic. Este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie, dacă ne uităm în arhive, a început procesul de Brexit.
Londra a fost total nemulțumită de faptul că Germania a beneficiat de niște avantaje de pe urma acestei prietenii curioase a conducerilor de până acum ale Germania au avut-o cu Rusia. Se pare că actuala conducere a Germaniei nu mai are aceeași poziție, se pare că dorește ca Germania să aibă cam aceeași poziție ca multe alte țări europene vizavi de gazul rusesc. Și este posibil ca, de acum înainte, Germania să dezvolte alte model economic, de independență față de Rusia”, a declarat Micea Coșea pentru B1TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.