Astfel, conform expunerii de motive a inițiativei care a devenit Legea nr.188/2020 se precizează: ”Stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 30 de ani (...)”. Din păcate, în textul legii adoptate s-a strecurat o eroare, la art.56 alin.(3) lit.d) se arată că stagiul complet va fi de 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ant în locurile de muncă aferente sectorului naval. Este evident că nu poți avea doar 25 de ani stagiu complet, dacă ai nevoie de 30 de ani în locurile de muncă specificate.
Astfel noua inițiativa corectează eroare, iar art.56 a1in.(3) lit.d) se va modifică corespunzător, astfel încât să fie clar că stagiul complet de cotizare este de minimum 30 de ani.
Citește și: Legea pensiilor. O nouă modificare. Ce pensionari sunt vizați
Mai mult, în Legea nr.188/2020 stagiul minim pentru locurile de muncă din sistemul naval a fost stabilit în mod eronat și nu se poate aplica unor largi categorii de muncitori.
În textul expunerii de motive se spune că, de exemplu, Șantierul Naval din Tulcea a lost deschis la finalul anilor 70, iar până la data de 1 aprilie 2001 sunt aproximativ 22 de ani, deci textul propus de Legea nr.188/2020 nu s-ar putea aplica niciunui angajat al acestui șantier, chiar dacă ar fi muncit din prima zi de activitate în locurile de muncă prevăzute la art.30 a1in.(1) 1it.h).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.