La patru ani de la dispariția de pe iPhone, jocul video Fortnite revine pe smartphone-urile Apple... dar numai în Europa. Începând de vineri, posesorii de iPhone vor putea descărca din nou jocul vedetă al Epic Games, dar și celelalte producții ale acestuia Rocket League și Fall Guys. Și nu trebuie căutate pe AppStore: trebuie doar instalat nou-nouțul magazin de aplicații Epic Games Store, disponibil inclusiv pe smartphone-urile Google Android din întreaga lume. Grupul vizează un milion de instalații până la sfârșitul anului.
Am pierdut bani, dar nu regret
Din 2020, Epic Games se află în război deschis împotriva Apple, ale cărui practici anticoncurențiale le-a denunțat cu voce tare. Principala problemă este imposibilitatea dezvoltatorilor de aplicații de a ocoli Apple AppStore și comisioanele sale. „Nimeni nu a înțeles că Apple crește prețurile cu aceste comisioane și împiedică concurența”, a declarat CEO-ul Epic Games, Tim Sweeney, într-o conferință de presă. „Și-au dovedit monopolul asupra distribuției de aplicații prin blocarea Fortnite pe iPhone” în 2020. Epic Games nu respectase în mod deliberat regulile AppStore, ceea ce a dus la interzicerea acestuia. „Am pierdut mulți bani neavând iPhone-ul timp de patru ani, dar nu regret”, spune managerul.
Suntem recunoscători Comisiei Europene
Este destul de firesc ca grupul să preia noile reguli europene care guvernează concurența pentru cei mai mari jucători digitali. Digital Markets Act forțează astfel Apple să-și deschidă ecosistemul în cadrul Uniunii, sub sancțiunea unor amenzi foarte mari. „Suntem extrem de recunoscători Comisiei Europene pentru acest text” în vigoare de la începutul anului, subliniază Tim Sweeney. „Dar principalul nostru obstacol sunt fricțiunile provocate de Apple.”
O instalare complicată
Epic Games denunță nerespectarea noilor reguli ale jocului. „Pentru a instala Epic Games Store pe iPhone, trebui parcurși 15 pași. Iar pentru a-i intimida pe consumtori, se afișează trei ecrane de avertizare. La un moment dat, trebuie să ieșiți din instalare pentru a merge la meniul Setări iPhone, înainte de a relua procesul. Totul este făcut de Apple pentru ca utilizatorii să renunțe pe parcurs”, se plânge Steve Ellison, directorul Epic Game Store. Compania va publica videoclipuri pentru a ghida jucătorii.
Sursă necunoscută
„Dar nu putem face nimic cu privire la efectul psihologic al acestor „ecrane de speriat”, cum le numim noi. Știm că vom pierde mulți utilizatori din cauza asta. Comisia Europeană trebuie să forțeze Apple să le retragă”, argumentează Tim Sweeney. Aceleași critici și pentru Google. „Suntem descriși ca „sursă necunoscută”, subliniază Steve Ellison.
Trebuie plătite comisioane
Grupul american critică și Apple pentru noile sale politici comerciale în Europa. Orice dezvoltator care dorește să profite de Digital Markets Act pentru a ieși din ecosistemul AppStore trebuie să plătească comisioane. Cel mai controversat, numit Core Technology Fee, echivalează cu 0,50 euro pe instalare, peste pragul de un milion de descărcări. Presat de Bruxelles, Apple a relaxat recent această regulă și a scutit dezvoltatorii mici.
Sancțiune financiară
Apple a introdus și noi comisioane săptămâna trecută pentru aplicațiile care nu folosesc sistemul său de plăți. „Totul este foarte confuz. Apple continuă să schimbe regulile pentru a descuraja dezvoltatorii să părăsească AppStore”, continuă managerul. Grupul condus de Tim Cook este, prin urmare, ținta unei investigații a Comisiei pentru nerespectarea Digital Markets Act. Apple riscă o sancțiune financiară reprezentând până la 10% din cifra sa de afaceri, sau mai mult de 30 de miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.