"Avem nevoie de claritate şi de instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată. Ceea ce avem nevoie de la UE este claritatea", a declarat Catherine MacGregor la o conferinţă privind energia regenerabilă.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.
Anterior, MacGregor declarase pentru postul de radio RTL radio că Engie "încă plăteşte în euro" şi lucrează la o soluţie privind cererile Moscovei, iar stocurile companiei sunt la un nivel ridicat.
Engie, ca şi alte companii din Europa, se pregăteşte pentru o eventuală tăiere a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, diversificându-şi sursele de aprovizionare şi importând "masiv" gaze naturale lichefiate (GNL). Compania a încheiat recent un acord de achiziţionare de GNL pe 15 ani cu firma americană NextDecade Corp.
De asemenea, extinderea pe segmentul energiei regenerabile este o altă parte a răspunsului Engie, a afirmat MacGregor.
Gazele ruseşti sunt responsabile pentru 20% din livrările Engie şi pentru 40% din necesarul de gaze al Europei.
Decizie BOMBĂ. Gazprom REFUZĂ plățile Germaniei și Austriei
Rusia a respins o plată de la o companie pe care Germania a preluat-o de sub controlul Moscovei, primul semn de fricțiune, în contextul unei dispute regionale mai largi privind energia.
Gazprombank a refuzat plata unor livrări de gaze din aprilie și mai către Germania și Austria în baza unui contract cu Gazprom Marketing & Trading Ltd., chiar dacă compania a încercat să plătească pentru combustibil folosind într-un cont în ruble, așa cum a cerut Rusia, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.
GM&T se afla anterior sub conducerea filialei germane a producătorului de gaze de stat rus Gazprom. Germania a preluat unitatea la începutul acestei luni pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a țării.
Uniunea Europeană și Rusia se află într-un impas în ceea ce privește livrările de gaze, președintele Vladimir Putin cerând plata în ruble. Conform decretului, cumpărătorii ar urma să deschidă două conturi la Gazprombank, care ar urma să convertească plățile în euro în ruble. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.