DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, va organiza în data de 28.11.2022 conferința cu titlul "Criza energetică și efectele pe termen lung".
Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00 la Crowne Plaza, sala Magnolia.
Conferința va fi transmisă LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 11:00 – 14:00.
Context
Iarna bate la ușă iar Europa nu pare să aibă soluții pentru criza energetică care se adâncește tot mai mult. Se vorbește de întreruperi de curent și alte situații de urgență, de o criză iminentă care va obliga statele europene să pună în aplicare planuri care mai de care mai austere. Scenariile se schimbă de la o zi la alta, prețurile ating niveluri alarmante iar soluțiile concrete întârzie să apară.
Liderii europeni n-au reușit să ajungă la o soluție definitivă pentru criza energetică nici la a doua reuniune. Consiliul European a amânat deciziile până la jumătatea lunii noiembrie, perioadă în care să mai fie analizate măsurile care să fie puse în practică la începutul iernii și care să oprească creșterea prețurilor. În tot acest timp, creșterea tarifelor globale ale energiei în prag de iarnă lovește consumatorii care deja se confruntă cu creșterea inflației și cu scumpirile produselor alimentare și a serviciilor. În tot acest context, în România regulile se schimbă de la o lună la alta, însă nici Guvernul și nici Parlamentul nu par să găseasca soluții.
Teme de dezbatere
Sistemul energetic național în prag de iarnă. Va face față în cazul unei ierni grele
Legislația în continuă schimbare. Ce ne așteaptă după deciziile luate în Consiliul European? Cum vor fi implementate acestea în legislația națională
Criza facturilor la energie și gaze, fără sfârșit? Există soluții
Companiile din energie, la mâna Guvernului? Impactul real al datoriilor statului
Are nevoie piața de energie și gaze de o reglementare urgentă? Este aceasta soluția pentru ca jucătorii și consumatorii să supraviețuiască crizei energetice?
Planurile imediate ale Guvernului pentru independența energetică?
11:00 - 12:15: PANEL 1: Legislația în continuă schimbare. Ce ne așteaptă. Are nevoie piața de energie și gaze de o reglementare urgentă? Este aceasta soluția pentru ca jucătorii și consumatorii să supraviețuiască crizei energetice? Cum pot fi protejați consumatorii?
Dan DRĂGAN, Secretar de stat, Ministerul Energiei
Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)
István-Loránt ANTAL, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senatul României
Sorin-Ioan BUMB, Vicepreședinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senatul României
Toma-Florin PETCU, Membru, Comisia pentru energie infrastructură energetică și resurse minerale, Senatul României
Radu OPREA, Senator
Sándor BENDE, Președinte, Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților
Cristina-Mădălina PRUNĂ, Vicepreședinte, Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților
Viorel ALICUȘ, Director General, Direcţia Promovare surse regenerabile, cogenerare și energie termică, ANRE
12:15 - 13:15: PANEL 2: Sistemul energetic național în prag de iarnă. Va face față în cazul unei ierni grele. Soluțiile pe termen scurt, mediu și lung. Deciziile din plan european
George AGAFIȚEI, Consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului României
Daniel-Cătălin ZAMFIR, Președinte, Comisia economică, industrii și servicii, Senatul României
Gabriel ANDRONACHE, CEO, Transelectrica
Ion LUNGU, Director Executiv, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER)
Adrian VINTILĂ, Communication & Media Manager, Future Energy Leaders Romania
Mircea COȘEA, Profesor universitar ASE, Analist economic
Cristian BUȘOI, Președinte, Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Parlamentul European ONLINE